ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

2017-01-26

Η Κωνσταντινούπολη είναι η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, αποτελώντας το οικονομικό, πολιτιστικό και ιστορικό κέντρο της χώρας. Η Κωνσταντινούπολη είναι διηπειρωτική πόλη στην Ευρασία, με το ιστορικό και εμπορικό κέντρο να βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά και περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού να ζει στην ασιατική πλευρά της Ευρασίας. Με πληθυσμό 14,38 εκατομμύρια κατοίκους, η πόλη αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αστικούς οικισμούς στην Ευρώπη και ο μεγαλύτερος στη Μέση Ανατολή καθώς και μία από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου.
Είναι κτισμένη στη θέση της αρχαίας ελληνικής πόλης Βυζάντιο ( ιδρύθηκε από Μεγαρείς αποίκους) , που ονομάστηκε έτσι από τον Βύζαντα των Μεγάρων, ο οποίος την ίδρυσε κατά το έτος 667 π.Χ..Ο μυθικός ήρωας Βύζας θεωρείται πως ήταν γιος του βασιλιά Νίσου από τα Μέγαρα ή γιος του Ποσειδώνα και της Κερόεσσας κόρης της Ιούς και του Δία, την οποία η μητέρα της γέννησε στον Κεράτιο κόλπο. Άλλη εκδοχή εμφανίζει τον Βύζαντα ως γιο της νύμφης Σεμέστρας.Ο Βύζας αναφέρεται μαζί με τους Άντες στο χρονογράφημα Παραστάσεις σύντομοι χρονικαί (8ος-9ος αι.) και εικάζεται ότι πιθανός συνδυασμός των δύο ονομάτων οδήγησε στο τοπωνύμιο Βυζάντιον.Από το 330, στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας έγινε γνώστη και παρέμεινε ως Κωνσταντινούπολη (=πόλη του Κωνσταντίνου),απο τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Α΄,παρότι ο ίδιος στα εγκαίνιά της το 330, την μετονόμασε Nova Roma (ελλ. Νέα Ρώμη).Σήμερα η διεθνής ονομασία της πόλης είναι Ιστάνμπουλ (από τις ελληνικές λέξεις «εις την πόλη»), όπως μετονομάστηκε επίσημα από την Τουρκική Δημοκρατία στις 28 Μαρτίου του 1930. Ωστόσο διατήρησε την ονομασία της και μετά την κατάκτησή της από τους Τούρκους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, μέχρι τα χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Στολισμένη με μεγαλοπρέπεια, η Κωνσταντινούπολη διέθετε όλα τα στοιχεία της αστικής ευημερίας, ευνοώντας σε πολιτισμικό επίπεδο τη συγχώνευση των εθίμων, της αρχιτεκτονικής και της τέχνης Δύσης και Ανατολής. Αποτέλεσε επίσης εκκλησιαστικό κέντρο, καθώς από το 381 αποτελούσε έδρα του πατριάρχη. Είναι κτισμένη στις δύο πλευρές του Κερατίου Κόλπου (τουρκ. Haliç) στη νότια είσοδο του στενού πορθμού του Βοσπόρου, που με μήκος περίπου 35 χλμ. συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα (τουρκ. Karadeniz) στον βορρά με τη θάλασσα του Μαρμαρά στον νότο. Αποτελεί κατά αυτό τον τρόπο τη μοναδική πόλη στον κόσμο που βρίσκεται σε δύο ηπείρους, την Ευρώπη (Ανατολική Θράκη) και την Ασία.Περιτριγυρισμένη από επτά λόφους, η Κωνσταντινούπολη, όπως και η Ρώμη, διαιρέθηκε σε δεκατέσσερις συνοικίες. Το κέντρο του παλαιού Βυζαντίου, το Τετράστωον, μαζί με τον κοντινό ιππόδρομο, επαναπροσδιορίστηκε αρχιτεκτονικά. Συνδυάστηκε με τον νέο φόρο (αγορά) του Κωνσταντίνου, κοντά στον οποίο διακλαδωνόταν η Μέση οδός, ο κύριος οδικός άξονας της πόλης που οδηγούσε μέχρι την πρώτη Χρυσή Πύλη. Στη δυτική πλευρά βρισκόταν ο ναός της Θείας Σοφίας, αφιερωμένος στην Αγία του θεού Σοφία, και στα ανατολικά ανεγέρθηκε το πρώτο μέγαρο της Συγκλήτου. Ανατολικά του ιπποδρόμου βρισκόταν το αυτοκρατορικό παλάτι, το οποίο μέχρι τον 6ο αιώνα δεν υπέστη σημαντικές αλλαγές και παρέμενε περιορισμένων σχετικά διαστάσεων. Η Νέα Ρώμη του Κωνσταντίνου, μόλις από την ημέρα των εγκαινίων της, ήταν φαινομενικά και επισήμως μια χριστιανική πόλη, αν και τα ολιγάριθμα χριστιανικά κτίρια που ανεγέρθηκαν με την ίδρυσή της, μειοψηφούσαν σαφώς σε σχέση με τους ιερούς τόπους της ελληνορωμαϊκής θρησκείας.
Τον Απρίλιο του 1453 ξεκίνησε η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς, με επικεφαλής τον σουλτάνο Μωάμεθ Β'.Η τελική επίθεση, κατά την οποία σκοτώθηκε ο τελευταίος βυζαντινός αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος, πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαΐου, όταν, παρά την αντίσταση των αμυνόμενων, οι Οθωμανοί εισέβαλαν στην πόλη και την κατέλαβαν. Ο σουλτάνου εκτός απο την αναγκαστική μετοίκηση των πληθυσμών (που εξυπηρετούσε πληθώρα κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές αναγκές, όπως την αποκατάσταση της ευημερίας σε μια προηγουμένως παρηκμασμένη πόλη, τη δημιουργία πλούτου και την αποτροπή εξεγέρσεων απομονωμένων κοινοτήτων),ήταν και η ανοικοδόμηση της πόλης, με χαρακτηριστικά έργα την αποκατάσταση των τειχών, τη δημιουργία μιας οχυρωμένης θέσης (Yedikule), καθώς και την ανέγερση παλατιού στο κέντρο της πόλης. Για το έργο αυτό χρησιμοποίησε Έλληνες δούλους, έναντι σημαντικής αμοιβής με την οποία αργότερα ήταν σε θέση να κερδίσουν την ελευθερία τους και να εγκατασταθούν στην πόλη. Εκτός από το παλάτι, το σημαντικότερο ίσως κτίριο που ανεγέρθηκε από τους Οθωμανούς κατακτητές ήταν το τζαμί του σουλτάνου, που κτίστηκε την περίοδο 1462-70 αλλά καταστράφηκε από σεισμό το 1766.
Η σύγχρονη πόλη χωρίζεται σε τρεις κύριες ζώνες που περιλαμβάνουν την παλαιά Κωνσταντινούπολη (τουρκ. Eminönü και Fatih), την περιοχή του Μπέηογλου (τουρκ. Beyoğlu) με τη συνοικία του Γαλατά και τον ομώνυμο πύργο, καθώς και το Σκούταρι (τουρκ. Üsküdar) μαζί με άλλα προάστια που βρίσκονται στην απέναντι ασιατική πλευρά του Βοσπόρου.

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

ΑΕΡΟΔΡΌΜΙΟ

Η πόλη της Κωνσταντινούπολης εξυπηρετείται από Δύο Αεροδρόμια:

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Ατατούρκ (TAV) το οποίο εξυπηρετεί την ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.
Βρίσκεται 28 χλμ. δυτικά της Κωνσταντινούπολης.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Σαμπιχά Γκιοκτσέν(ISG) το οποίο εξυπηρετεί την ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης

Διεθνές Αεροδρόμιο Atatürk Το Διεθνές Αεροδρόμιο Ατατούρκ (Τούρκικα: İstanbul Atatürk Havalimanı) είναι ο βασικός διεθνής αερολιμένας που εξυπηρετεί την Κωνσταντινούπολη, την Τουρκία, Λειτουργεί από το 1924 και βρίσκεται στο Yeşilköy, στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης, είναι 24 χλμ δυτικά του κέντρου της πόλης. Το 1980, ο αερολιμένας μετονομάστηκε σε διεθνή αερολιμένα Ατατούρκ προς τιμήν του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τον ιδρυτή και πρώτου Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας. Το 2012 εξυπηρέτησε 45 εκατομμύρια επιβάτες, 20ό στην κατάταξη των αερολιμένων με τις περισσότερες μεταφορές επιβατών στον κόσμο.Το τουρκικό Επιμελητήριο των Πολιτικών Μηχανικών παρουσιάζει το διεθνή αερολιμένα Ατατούρκ ως έναν από τους πενήντα άθλους αρχιτεκτονικών έργων στην Τουρκία, Το 2013 στα βραβεία της Air Transport News απονέμεται στον αερολιμένα της Κωνσταντινούπολης Ατατούρκ ο τίτλος του "αεροδρομίου της χρονιάς". Διαθέτει 2 Terminal που συνδέονται μεταξύ τους μέσω πεζοδιαδρόμου με κυλιόμενες σκάλες και κυλιόμενους διαδρόμους.

Οδικώς Η λεωφόρος Kennedy Caddesi εκτείνεται κατά μήκος της ακτογραμμής και οδηγεί απευθείας από το κέντρο της Κωνσταντινούπολης στο αεροδρόμιο.Στις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων που δραστηριοποιούνται στο Διεθνές Αεροδρόμιο Atatürk της Κωνσταντινούπολης περιλαμβάνονται οι: Airport VIP, Alamo, Avis, Budget, Dollar, Europcar, Hertz, National, Sixt και Thrifty, καθώς και μια σειρά από τοπικές εταιρείες. Τα γκισέ βρίσκονται στον χώρο αφίξεων και των δύο τερματικών αεροσταθμών, αμέσως μετά τον χώρο παραλαβής αποσκευών.

Λεωφορείο Υπάρχουν λεωφορεία από το αεροδρόμιο προς το κέντρο της πόλης. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τον ιστότοπο IETT . Η διαδρομή προς το κέντρο της πόλης διαρκεί 40-50 λεπτά και οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από τις 10TL λίρες Τουρκίας.

Ταξί Υπάρχουν διαθέσιμα ταξί  , ή και τα λεγόμενα dolmuş(ταξί συνεπιβίβασης), έξω από τους τερματικούς αεροσταθμούς. Το κόμιστρο για προορισμούς στην πόλη είναι 40 λίρες Τουρκίας περίπου και η διαδρομή διαρκεί περίπου 30 λεπτά.

Μετρό Η γραμμή M1 του μετρό συνδέει το Διεθνές Αεροδρόμιο Atatürk της Κωνσταντινούπολης με διάφορους προορισμούς στο κέντρο της πόλης και στα προάστια. Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 1-3 λίρες Τουρκίας ανάλογα με τον προορισμό.

ΑΞΙΟΘΈΑΤΑ

1. Αγία Σοφία :Γνωστή και ως ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO . Από το 360 μέχρι το 1453 λειτουργούσε ως ορθόδοξος καθεδρικός ναός της πόλης, με εξαίρεση την περίοδο 1204-1261, κατά την οποία ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος, ενώ το 1934 μετατράπηκε σε μουσειακό χώρο.Στο σημείο όπου ανεγέρθηκε η Αγία Σοφία υπήρχε εκκλησία χτισμένη επί Κωνσταντίνου Α΄ και Κωνσταντίνου Β΄, η οποία όμως καταστράφηκε κατά τη Στάση του Νίκα (532 μ.Χ.). Ανήκει στις κορυφαίες δημιουργίες της βυζαντινής ναοδομίας, πρωτοποριακού σχεδιασμού, και υπήρξε σύμβολο της πόλης, τόσο κατά τη βυζαντινή όσο και κατά την οθωμανική περίοδο. Το παρόν κτίσμα ανεγέρθηκε τον 6ο αιώνα, επί βασιλείας του Ιουστινιανού Α΄, από τους μηχανικούς Ανθέμιο από τις Τράλλεις (σημ. Αϊδίνιο) και Ισίδωρο από τη Μίλητο.Το οικοδόμημα ακολουθεί τον αρχιτεκτονικό ρυθμό της τρουλαίας βασιλικής και συνδυάζει στοιχεία της πρώιμης βυζαντινής ναοδομίας, σε πολύ μεγάλη κλίμακα. Αρχιτεκτονικές επιρροές της Αγίας Σοφίας εντοπίζονται σε αρκετούς μεταγενέστερους ορθόδοξους ναούς αλλά και σε οθωμανικά τζαμιά, όπως στο τέμενος του Σουλεϊμάν και στο Σουλταναχμέτ τζαμί. Εκτός από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της, η Αγία Σοφία ξεχωρίζει επίσης για τον πλούσιο εσωτερικό διάκοσμό της, που ωστόσο υπέστη σοβαρές καταστροφές κυρίως από τους Τούρκους κατακτητές κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας.

Ανοικτά: 01 Οκτώβρη - 15 Απρίλη, Τρίτη - Κυριακή 09:00 - 17:00, 15 Απρίλη - 01 Οκτώβρη Τρίτη - Κυριακή 09:00 - 19:0

Τιμή:25TL(Δωρεάν είσοδος για παιδιά 0-12 ετών)

Από την στάση του τράμ eminonu παίρνετε το τράμ (γραμμής Τ1Bağcılar) για την στάση Sultanahmet.

Μπορείτε να προμηθευτείτε το Museum Pass με 85TL και να έχετε πρόσβαση και εκπτώσεις, για 72 ώρες, σε διάφορους ιστορικούς και πολιτιστικούς χώρους χωρίς να περιμένετε στην ουρά. Το πάσο θα το βρείτε στα μουσεία Αγια Σοφιά, Παλάτι Τοπ Καπί, Μπλε Τζαμί, Τουρκικό & Ισλαμικό Μουσείο Τέχνης

2. Τοπ Καπί : Είναι ένα σύμπλεγμα οθωμανικών παλατιών χτισμένο στο ακρωτήριο του Sarayburnu, πίσω από την Αγία Σοφία, ενώ είναι ορατό σχεδόν από κάθε σημείο του Βοσπόρου και του Κεράτιου κόλπου Ήταν ακρόπολη του αρχαίου Βυζαντίου, αποτελούσε επίσημη κατοικία των σουλτάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τα μέσα του 15ου αιώνα μέχρι την κατασκευή του παλατιού Ντολμά Μπαχτσέ (1853). Αρχικά γνωστό ως «Νέο Παλάτι» (τουρκ. Yeni Sarayı), έλαβε τη σημερινή ονομασία του κατά το 19ο αιώνα από παρακείμενη ομώνυμη πύλη. Είναι μέρος των ιστορικών περιοχών της Κωνσταντινούπολης που ανήκουν συλλογικά στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Η κατασκευή του χρονολογείται λίγα χρόνια μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τον Μωάμεθ Β΄. Τα τείχη που περιβάλουν το παλάτι ανεγέρθηκαν περίπου το 1460 και η κατασκευή τους ολοκληρώθηκε το 1478. Στη διάρκεια του χρόνου, υπέστη σημαντικές τροποποιήσεις, επεκτάσεις, αλλά και φυσικές φθορές, συνδυάζοντας την αρχιτεκτονική διαφόρων αιώνων, καθώς νέα κτίσματα προστίθονταν από τους σουλτάνους.
Το άλλοτε κυβερνητικό κέντρο λειτουργεί από τις 3 Απριλίου του 1924 ως μουσείο και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Εκτός από τα ιστορικά κτίσματα, στις συλλογές του περιλαμβάνονται έργα κεραμικής, ισλαμικής καλλιγραφίας, χειρόγραφα, υφάσματα, τεχνουργήματα, θησαυροί των σουλτάνων, καθώς και ισλαμικά κειμήλια μεγάλης αξίας. Τα κύρια τμήματα του παλατιού είναι η αυτοκρατορική πύλη , τα τέσσερα προαύλια (Alay Meydanı, Divan Meydanı, Enderun Avlusu, Sofa-i Hümayun) και το χαρέμι.
Μετά το τέλος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας το 1921, το Τοπ Kαπί μετατράπηκε σε μουσείο.Το Χαρέμι, το οποίο περιλαμβάνει αρκετές δεκάδες περίτεχνα δωμάτια που κάποτε στέγαζαν μέχρι 300 παλλακίδες, είναι ανοιχτό μόνο για ξεναγήσεις και απαιτεί ένα ξεχωριστό εισιτήριο (και ξεχωριστή ουρά).

Από την στάση του τράμ eminonu παίρνετε το τράμ (γραμμής Τ1Bağcılar) και κατεβαίνετε στη στάση Gülhane
Τιμή:20TL
Ανοιχτά :Τετάρτη - Δευτέρα, 09:00 -17:00

3. Καπαλί Τσαρσί(Grand Bazaar) : Το Μεγάλο Παζάρι (Σκεπαστό Παζάρι) είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και μία από τις μεγαλύτερες σκεπαστές αγορές στον κόσμο, με 61 δρόμους και πάνω από 4.000 καταστήματα, προσελκύει μεταξύ 250.000 και 400.000 επισκέπτες καθημερινά. Είναι γνωστό για κοσμήματα, κεραμικά ζωγραφισμένα στο χέρι, χαλιά, κεντήματα, μπαχαρικά και καταστήματα με αντίκες. Πολλοί από τους πάγκους στο παζάρι ομαδοποιούνται ανά είδος εμπορεύματος, υπάρχουν και ειδικοί χώροι για τα δερμάτινα είδη και τα χρυσά κοσμήματα. Το παζάρι ήταν ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο από το 1461 διαθέτει δύο θολωτά κτίσματα, το πρώτο κατασκευάστηκε μεταξύ 1455 και 1461 με διαταγή του σουλτάνου Μωάμεθ του Πορθητή. Το παζάρι επεκτάθηκε σημαντικά τον 16ο αιώνα, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, και το 1894 πραγματοποιήθηκε σημαντική αποκατάσταση μετά από σεισμό. Η διαπραγμάτευση τιμών,"τα παζάρια". είναι απαραίτητη στους περισσότερες πάγκους. Το συγκρότημα έχει επίσης δύο τζαμιά, τέσσερις κρήνες, δύο χαμάμ, και πολλά καφέ και εστιατόρια

Από την στάση του τράμ eminonu παίρνετε το τράμ (γραμμής Τ1Bağcılar) και κατεβαίνετε στη στάση Beyazıt-Kapalıçarşı
Ανοιχτά :Δευτέρα - Σάββατο, 09:00-19:00

4. Αιγυπτιακή Αγορά ή Αγορά των Μπαχαρικών (Misir Çarşisi) :Η αγορά βλέπει το Χρυσό Κέρας, χτίστηκε τον 17ο αιώνα ως επέκταση του Νέου Τζαμιού (Yeni Camii) και ονομάζεται και Αιγυπτιακή αγορά καθώς πολλά από τα μπαχαρικά εισάγονταν από την Αίγυπτο.Αν και είναι μικρότερη αγορά από το μεγάλο παζάρι είναι εξίσου αν όχι πιο εντυπωσιακή και σίγουρα λιγότερο τουριστική. Ήταν γνωστή για τα εξωτικά μπαχαρικά και έλαια που προσέφερε. Εδώ θα βρείτε πολλά μπαχαρικά όπως πιπέρι, ρίγανη, κάρυ, μπούκοβο κλπ. όπως και ζαχαρωτά, λουκούμια , μεγάλη ποικιλία από ξηρούς καρπούς , αποξηραμένα φρούτα, χαβιάρι και πληθώρα αναμνηστικών (σουβενίρ)όπως ναργιλέδες ή τα παραδοσιακά οθωμανικά τάβλια σε τιμές χαμηλότερες από αυτές του Μεγάλου Παζαριού. Οι δρόμοι που περιβάλουν την Αγορά των Μπαχαρικών είναι γεμάτοι με εμπόρους που πωλούν χειροτεχνίες και μεγάλη ποικιλία από ελιές και τυριά. Πωλούν ακόμα και χύμα σκυλοτροφές ή γατοτροφές, ενώ δεν λείπουν μέχρι και ζωντανά όπως κοτόπουλα, άλλα πτηνά ή ακόμα και βδέλλες!Η αγορα εχει το σχημα του L με εξι πυλες (καποιες δεν λειτουργουν σημερα) και πιο πολυσυχναστη την Eminonu Gate ή Yeni camii Gate.Λόγω του οτι έιναι πλέον ένα τουριστικό αξιοθέατο και οι περισσότεροι πάλτες είναι τουρίστες οι τιμές είναι αρκετά ανεβασμένες σε σχέση με τις τιμές των καταστημάτων που βρίσκονται στα γύρω στενάκια. Απόδειξη είναι ότι όλοι οι Τούρκοι πελάτες κάνουν τις αγορές τους από τα μικρά μαγαζάκια της γύρω από την αγορά περιοχής.

Στάση τράμ Eminönü
Ανοιχτά: Δευτέρα-Σάββατο, 08:00 - 19:00

5. Οικουμενικό Πατριαρχείο :Είναι η ονομασία της Αρχιεπισκοπής Κων/πόλεως και Νέας Ρώμης. Ιδρύθηκε απο τον Απόστολο Ανδρέα.Η Β' Οικουμενική Σύνοδος αναγνώρισε την έδρα της Κων/πόλεως ως Πατριαρχείο, ενώ η Δ' Οικ. Σύνοδος την κατέστησε πρωτόθρονη εκκλησία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.Με την τραγική παράδοση της Πόλης στους Οθωμανούς το 1453, ο Μωάμεθ ο Πορθητής με μια κίνηση μεγάλης πολιτικής σημασίας, τοποθετεί τον φανατικό ανθενωτικό μοναχό Γεννάδιο Σχολάριο, στον Πατριαρχικό θωκό.Η Ορθόδοξη Εκκλήσια και η Πύλη συμμαχούν ενάντια στην Καθολική Ευρώπη.Ο Μωάμεθ παραχώρησε στον Πατριάρχη ολα τα προνόμια που είχαν οι Αυτοκράτορες.Ο Πατριάρχης αναγνώριστηκε ως Εθνάρχης του ελληνορθόδοξου έθνους, ανεξαρτήτως γλώσσας και καταγωγής.Μεγάλη σημασία είχε και η απαλλαγή που δόθηκε στους χριστιανούς της Πόλης απο τον διαβόητο ''Φόρο των Παιδιών'', γνωστό ως παιδομάζωμα.Το Οικ. Πατριαρχείο εγκαταστάθηκε στο Φανάρι το 1600. Στην μεσαιωνική ελληνική Φανάριον (σημαίνει Φάρος). Στο Βυζάντιο η περιοχή λεγόταν Πέτριον και εδω υπήρχε ο μεγαλύτερος φάρος του Κεράτιου.Τα προνόμια που δόθηκαν απο τον Μωάμεθ διατηρήθηκαν απο ολους τους σουλτάνους μέχρι το 1821.Τοτε ο Οικ. Πατριάρχης Γρηγόριος Ε' αναθεμάτισε και αφόρισε τους επαναστάτες. Παρα την ενέργεια αυτη, την ημέρα του Πάσχα του 1821 απαγχονίστηκε στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου, η οποια απο τοτε παραμένει σφραγισμένη.Φανατικοί οθωμανοί άρχισαν μια τρομερή σφαγή. Λεηλάτησαν και πυρπόλησαν ολα τα αρχοντικά του Φαναριού. Το Φανάρι ερήμωσε αλλά διατήρησε καποιο κύρος, που οφείλεται στην παρουσία του Πατριαρχείου και των φημισμένων σχολείων. Τελικα κατήντησε μια μικροαστική γειτονιά.Σήμερα οι περισσότεροι ξένοι που έρχονται στο Φανάρι είναι Έλληνες, Ρώσοι και άλλοι Ορθόδοξοι.Το Πατριαρχείο είναι στριμωγμένο σε ένα στενάκι, ανάμεσα σε τείχη. Πισω απο το τείχος κρύβεται η μονή του Αγίου Γεωργίου, ενα μεγάλο ξύλινο κονάκι και κάποια πέτρινα κτίσματα.Όσον αφορά την στάση των Τούρκων έναντι του Πατριαρχείου, αρκεί μόνο να δει κανείς το όνομα που διάλεξαν για τον δρόμο που περνά μπροστά απο το Πατριαρχείο.Μεχρι πριν λιγα χρόνια λεγόταν Sadrazam Ali Pasa, το όνομα του Βεζίρη που διέταξε τον αποκεφαλισμό του Γρηγορίου Ε' αλλά πρόσφατα ο δρόμος μετονομάσθηκε σε Sadik Ahmet (Σαδίκ Αχμέτ), προς τιμήν του μουσουλμάνου (Έλληνα υπήκοου), πρώην βουλευτη της μειονότητας στην Κομοτηνή, ο οποίος σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα.

Μπορείτε να φτάσετε εκεί με:
Ταξί κόστος περίπου 4 ευρω
Περπατώντας δίπλα Κεράτιο ,ξεκινόντας απο την Γέφυρα του Γαλατα και αφού περάσετε την γέφυρα Ατατούρκ, την πύλη Cibalikapi και την πύλη Ayakapi, σε μικρη αποσταση στρίβετε αριστερά στο στενό.
Λεωφορείο απο την Eminönü

6. Μπλε Τζαμί ή Αχμέτ Τζαμί (Sultanahmet Camii) :
Το Μπλε Τζαμί της Κωνσταντινούπολης είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες της πόλης, με τους κλιμακωτούς υπερπολυτελής θόλους και τους μιναρέδες με μπαλκόνι να υψώνονται προς τον ουρανό.Το Μπλε Τζαμί χτίστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του σουλτάνου Αχμέτ Α΄ (1603-1617), ως απάντηση του Ισλάμ στην Αγία Σοφία, και παραμένει το σύμβολο και το κέντρο της θρησκευτικής λατρείας και το μοναδικό τζαμί της Κωνσταντινούπολης με έξι μιναρέδες. Μπλε πλακάκια Ιζνίκ κυριαρχούν στο εσωτερικό, και το μπλε φως λάμπει μέσα από 250 παράθυρα. Το εσωτερικό του είναι εκπληκτική, από τον μεγάλο κεντρικό θόλο, σχεδιασμένο να τραβάει το βλέμμα προς τον ουρανό ως το μιχράμπ, κόγχη προσευχής, που περιέχει ένα κομμάτι του ιερής μαύρης πέτρας από τη Μέκκα.Το τζαμί χρησιμοποιείται από εκατοντάδες μουσουλμάνους ως χώρος λατρείας και προσευχής. Επισκέπτες όλων των θρησκειών μπορούν να εισέλθουν αρκεί να είναι ντυμένοι σεμνά, στην είσοδο προσφέρονται παντόφλες να φορέσετε, σακούλες για να βάλετε μέσα τα παπούτσια σας και μαντίλια για να σκεπάσουν τα μαλλιά τους οι γυναίκες.

Από την στάση του τράμ eminonu παίρνετε το τράμ (γραμμής Τ1Bağcılar) και κατεβαίνετε στη στάση Sultanahmet.Άνοιχτά Καθημερινά όλο το 24ωρο, εκτός των ωρών της προσευχής

7.Σουλεϊμανι-έ Τζαμί (Süleymaniye Camii) :
To Σουλεϊμανι-έ Τζαμί είναι ένα οθωμανικό αυτοκρατορικό τζαμί που βρίσκεται στον τρίτο λόφο της Κωνσταντινούπολης. Είναι το μεγαλύτερο τζαμί της πόλης και ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της πόλης.Η κατασκευη του τζαμίου το 1550, ανατέθηκε από τον Σουλτάνο Σουλεϊμαν Α΄ τον Μεγαλοπρεπή και ειναι ένα από τα ωραιότερα δημιουργήματα του Οθωμανού αρχιτέκτονα Μιμάρ Σινάν. Ο τεράστιος θόλος και οι λεπτοί μιναρέδες είναι ένα δείγμα εξαιρετικής συμμετρίας και κομψότητας. Το τζαμί περιλαμβάνει επίσης τους τάφους του Σινάν, ο Σουλτάνος Σουλεϊμάν και η σύζυγός του Ροξελάνα διακοσμημένοι με περίτεχνα πλακάκια, τα διαμερίσματα του αστρονόμου του τζαμιού, φιλανθρωπικά ιδρύματα, το Καραβάν Σεράι και το σιντριβάνι, όλα γύρω από μια ήσυχη αυλή

Από την στάση του τράμ eminonu παίρνετε το τράμ (γραμμής Τ1Bağcılar) για την στάση Beyazıt και μετά προχωρήστε δεξιά.

8. Πύργος του Γαλατά: Είναι ένας μεσαιωνικός, κυκλικός, πέτρινος πύργος που βρίσκεται στην περιοχή Γαλατά της Κωνσταντινούπολης, στη βόρεια πλευρά του Κεράτιου κόλπου. Το ύψος του φτάνει τα 67 μέτρα, μέχρι το διακοσμητικό οβελό της κωνικής κορυφής του. Η εξωτερική διάμετρος του είναι 16,45 μέτρα στο επίπεδο της βάσης και η εσωτερική 8,95 μέτρα.O πύργος χτίστηκε από τη γενουατική παροικία της Κωνσταντινούπολης το 1348, γνωστός τότε ως Πύργος του Χριστού και χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως προπύργιο. Μέρος των τειχών που υψώνονταν γύρω από τον πύργο είναι και σήμερα ορατά. Mετά την οθωμανική κατάκτηση και κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα χρησιμοποιήθηκε επίσης ως φυλακή. Αργότερα και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας 1960 αξιοποιήθηκε ως πυροσβεστικός σταθμός παρατήρησης, ενώ σήμερα έχει τροποποιήθηκε για τουριστικούς λόγους και διαθέτει ανελκυστήρα, ένα νυχτερινό κέντρο, εστιατόριο στους πάνω ορόφους και καμπαρέ, που περιλαμβάνει και χορό της κοιλιάς, και  αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής.Το μπαλκόνι στην κορυφή του Πύργου του  προσφέρει μαγευτική θέα της πόλης. Σε μέρες που ο ουρανός είναι καθαρός, η πανοραμική θέα των κυριότερων μνημείων της Κωνσταντινούπολης είναι καταπληκτική, φαίνονται ακόμη και τα Πριγκιποννήσια.

Στάση Şişhane - Μ2 Hacıosman για Taksim και απο εκέι 8 λεπτά με τα πόδια απο την İstiklal

Ανοιχτά :Καθημερινά 09:00-20:00

9. Η Βασιλική Κινστέρνα ή Κινστέρνα του Ιουστινιανού ή Γερεμπατάν Σαράι (Yerebatan Saray=υπόγειο παλάτι):  Ήταν η μεγαλύτερη υπόγεια δεξαμενή της Κωνσταντινούπολης. Βρίσκεται απέναντι από την Αγία Σοφία και πρόκειται για ένα αριστούργημα της βυζαντινής μηχανικής με χωρητικότητα μεγαλύτερη από 80.000 κυβικά μέτρα νερού. Κατασκευάστηκε από τον Κωνσταντίνο και επεκτάθηκε επί Ιουστινιανού, με σκοπό να υδροδοτείται η πόλη σε περίπτωση πολιορκίας.Έχει μήκος 140 μέτρα και πλάτος 70, ενώ η στέγη της στηρίζεται σε 336 κίονες, όπου ο καθένας έχει στην κορυφή του ένα περίτεχνο κιονόκρανο και δύο στηρίζονται σε βάσεις που φέρουν την κεφαλή της Μέδουσας. Ένα μέρος της κατασκευής σκεπάστηκε με τούβλα κατά το 19ο αι. και δεν ανακατασκευάστηκε.

Από την στάση του τράμ eminonu παίρνετε το τράμ (γραμμής Τ1Bağcılar) και κατεβαίνετε στη στάση Sultanahmet.

10. Η Μεγάλη Οδός του Πέραν (İstiklâl Caddesi) : Είναι μία από τις πιο ξακουστές οδούς στην Κωνσταντινούπολη. Βρίσκεται στην ιστορική περιοχή του Πέραν (Beyoğlu) και καθημερινά την διασχίζουν χιλιάδες επισκέπτες, είναι ένας δρόμος με μήκος περίπου 3 χιλιόμετρα γεμάτος με εμπορικά καταστήματα.Η οδός του Πέραν αρχίζει από την πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και φτάνει μέχρι τον Γαλατά. Τη σημερινή της μορφή την πήρε στα τέλη του 19ου, αρχές του 20ου αιώνα, όταν και οικοδομήθηκαν κτήρια σε νεοκλασικό ρυθμό.Κατά μήκος της οδού υπάρχουν πλήθος εμπορίκων αλλα και ιστορικών κτηρίων, όπως η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, το Σισμανόγλειο Μέγαρο, που ανήκει στο ελληνικό προξενείο( ένα μεγαλοπρεπές κτήριο του 19ου αιώνα , ελληνική προξενική κατοικία) ,η στοά των λουλουδιών (Çiçek Pasajı) ή στοά Χρηστάκη ( οικοδομήθηκε το 1876 από τον Χρηστάκη Ζωγράφο), γνωστή ως Cité de Péra ,το Λύκειο του Γαλατά (από τα παλαιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Πόλη), η καθολική εκκλησία του Αγίου Αντωνίου της Πάντοβα και τέλος στην πλατεία Τούνελ, όπου τελειώνει η οδός του Πέραν, υπάρχει ο ομώνυμος σταθμός του ιστορικού υπόγειου σιδηρόδρομου της Κωνσταντινούπολης (1875) που έχει μήκος μόλις 1,5 χλμ. και καταλήγει στην πάνω πλευρά του Κερατίου κόλπου.

Στάση Şişhane - Μ2 Hacıosman για Taksim

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Μετρό

Διαθέτει ένα σύγχρονο σύστημα μετρό όμως πραγματοποιεί δρομολόγια για πολύ συγκεκριμένες αποστάσεις γιαυτό συμπληρώνεται από κρατικά και ιδιωτικά λεωφορεία .

Τραμ
Έχουν δρομολόγια από το κέντρο της πόλης έως τα γύρω προάστια.

ΣιδηροδρομικόςΟι σιδηροδρομικές γραμμές φτάνουν ως το αεροδρόμιο Atatürk, τον κεντρικό σταθμό των λεωφορείων και την Ακσαράι (Aksaray), τον Τερματικό HaydarpasŸa και το προάστιο Gebze

Λεωφορείο-Μετρό-τραμ: TL1,75

Για πιο οικονομικές μετακινήσεις προμηθευτείτε την Istanbul Kart, την προπληρωμένη κάρτα μεταφορών. Θα τη βρείτε σε κιόσκια δίπλα σε κεντρικούς σταθμούς όπως Eminonu, Sultanahmet, Taksim Square, Beyazit/ Kapali Carsi (Grand Bazaar) κ.α. -ο πιο εύκολος τρόπος για να τη βρείτε είναι στο Eminonu. Η αγορά της κοστίζει TL10 και από εκεί και πέρα τη «φορτώνετε» με διαδρομές: TL10 για περίπου 6 εισιτήρια και TL20 για περίπου 12 εισιτήρια


Οδήγηση
Η Κωνσταντινούπολη πάσχει από κυκλοφοριακή συμφόρηση. Η περιήγηση στους δρόμους είναι δύσκολη, τα πρότυπα οδήγησης είναι φτωχά, και γενικά δεν είναι ούτε σκόπιμο ούτε αναγκαίο για τους τουρίστες να οδηγούν στην πόλη. Οι οδηγοί πρέπει να είναι άνω των 21 ετών και να είναι κάτοχοι άδειας για τουλάχιστον ένα έτος.

Τελεφερίκ Ένας διαφορετικός και νοσταλγικός τρόπος μεταφοράς είναι τα τελεφερίκ που συνδέουν το Kabatas με το Ταξίμ, την γραμμή Nostaljik Tramvay η οποία περνάει απο την Λεωφόρο Ιστικλάλ (υπόγεια γραμμή Tünel, που χτίστηκε το 1877) και ανεβαίνει τον απότομο λόφο, ανάμεσα στη Karaköy και την Istiklal Caddesi

tunel-nostalgic tram: TL 1=€0,40 (παιδιά έως 6 χρόνων δωρεάν)

Επιβατικά φέρυ Ταξιδεύουν τον Κεράτιο Κόλπο και τον Βόσπορο. Εισητήρια προμηθεύονται από τα κιόσκια στις αποβάθρες.

ferryboat-προαστιακός: TL 1,75

Ταξί
Μπορείτε να τα σταματήσετε σχεδόν οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή. Οι Τούρκοι συνήθως δεν δίνουν φιλοδώρημα, αλλά οι οδηγοί ελπίζουν ότι θα λάβουν από τους τουρίστες.Τα ταξί στην Κωνσταντινούπολη είναι κίτρινα και η μικρή ταμπέλα στην οροφή τους αναγράφει Taksi. Όταν ο οδηγός «ρίξει» τη σημαία, το ταξίμετρο πρέπει να γράφει TL 2,50, ενώ για κάθε χιλιόμετρο που διανύει χρεώνει TL1,40. Η ταρίφα είναι η ίδια μέρα και βράδυ. Για τη διαδρομή από το Sultanahmet στην Πλατεία Taksim (15-20΄), το κόστος είναι από TL13-20, από το Sultanahmet για το Αεροδρόμιο Ataturk TL32 και από το αεροδρόμιο για την Πλατεία Taksim TL40. Να είστε προετοιμασμένοι, βέβαια, καθώς οι εμπειρίες των τουριστών με τα ταξί στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι και τόσο ευχάριστες. Για παράδειγμα ο οδηγός μπορεί να μην σας δεχτεί, γιατί η απόσταση θα του φανεί κοντινή ή να σας κατευθύνει στον προορισμό σας, χωρίς να ανοίξει το ταξίμετρο, να σας οδηγήσει στο σημείο όπου κατευθύνεστε, κάνοντας κύκλους, για να σας χρεώσει περισσότερα κ.ά. Γιαυτό ζητήστε ο μετρητής (ταξίμετρο) να είναι ενεργοποιημένος απο την αρχή ,όπως ορίζει ο νόμος, ή παζαρέψτε για τον τελικό ναύλο.

Διαβάστε ακόμα  top10SIF  Kωνσταντινούπολη

Περισσότερες πληροφορίες στις ταξιδιωτικές ιστορίες μου:

Η δικιά μου Κωνσταντινούπολη!!   Κωνσταντινούπολη:3 μήνες μετά το πραξικόπημα!

© 2017 Το ταξιδιωτικό blog travelSIF Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε