ΜΙΛΑΝΟ

2017-01-26

Είναι πόλη της Βόρειας Ιταλίας, πρωτεύουσα της Λομβαρδίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 120 μέτρων στην πεδιάδα της πιο πυκνοκατοικημένης και αναπτυγμένης περιφέρειας της χώρας. Είναι το βιομηχανικό και οικονομικό κέντρο του Ιταλικού Βορρά και έδρα του ιταλικού χρηματιστηρίου. Ιδρύθηκε το 400 π.Χ. από Γαλάτες και κατακτήθηκε τελικά από τους Ρωμαίους το 196 π.Χ. Είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας και πρώτη από οικονομική δραστηριότητα. Απο τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι η λυρική όπερα, με το διάσημο Teatro alla Scala (Σκάλα του Μιλάνου) και η Biblioteca Ambrosiana που διατηρεί μεταξύ άλλων τα σχέδια και τα σημειωματάρια του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Η πόλη, ως πρωτεύουσα του δουκάτου του Μιλάνου, γνώρισε μεγάλη καλλιτεχνική κίνηση ιδιαίτερα την εποχή κυριαρχίας σε αυτή της οικογένειας των Σφόρτσα. Στο Μιλάνο έζησε για ένα διάστημα ο μεγάλος ζωγράφος και πανεπιστήμονας της Αναγέννησης, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ως προσκεκλημένος του μεγάλου του προστάτη ηγεμόνα του Μιλάνου Λουδοβίκου Σφόρτσα. Τέλος με την εμφάνιση της βιομηχανίας του βαμβακιού η πόλη έζησε την οικονομική άνθηση, ενώ με τη δημιουργία του βασιλείου της Ιταλίας έγινε οικονομική πρωτεύουσα.

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

Το Μιλάνο έχει τρία αεροδρόμια: Malpensa, Linate και Bergam

Αεροδρόμιο Bergamo Orio al Serio
Βρίσκεται στην περιοχή Orio al Serio, 4 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Bergamo της Ιταλίας. Γνωστότερο ως Milan-Bergamo, χρησιμοποιείται από εταιρείες low-cost για πτήσεις στην πόλη του Μιλάνου, από το οποία απέχει περίπου 45 χιλιόμετρα. Είναι το τέταρτο σε θέση αεροδρόμιο με την περισσότερη κίνηση στην Ιταλία.

Λεωφορείο
Ακριβώς έξω από την είσοδο του αεροδρομίου υπάρχει στάση λεωφορείων με απευθείας δρομολόγια στο κέντρο του Μιλάνου. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 60 λεπτά και εισιτήρια διατίθενται στο σταθμό ή μέσω ίντερνετ.

Τρένο
Ένα απευθείας λεωφορείο συνδέει το αεροδρόμιο με το σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Bergamo, από όπου γίνεται σύνδεση με τρένα με προορισμό το Μιλάνο. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 60 λεπτά.

Αεροδρόμιο Malpensa (MXP)
Βρίσκεται 45 χλμ. βορειοδυτικά του Μιλάνο και υπάρχει σύνδεση με λεωφορείο, τρένο και ταξί. Είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο που εξυπηρετεί την πόλη και κατατάσσεται 21ο στη λίστα των αεροδρομίων με την περισσότερη κίνηση στην Ευρώπη. Το αεροδρόμιο έχει δύο τερματικούς σταθμούς. Τακτικό δρομολόγιο λεωφορείου συνδέει τους δύο τερματικούς αεροσταθμούς..

Οδήγηση
Φτάνετε στο Αεροδρόμιο Μαλπένσα του Μιλάνο μέσω της εθνικής οδού SS336.
Μπορείτε να ενοικιάσετε αυτοκίνητο online ή απο τις εταιρειες ενοικίασης αυτοκινήτων που λειτουργούν στο Αεροδρόμιο (Auto Europa, Avis, Budget, Europcar, Hertz, Locauto, Maggiore, Sixt και Thrifty). Τα γραφεία τους βρίσκονται στον πρώτο όροφο του Τερματικού Αεροσταθμού 1, ενώ η Avis και η Europcar έχουν γραφεία και στον Τερματικό Αεροσταθμό 2.

Λεωφορείο
Τα λεωφορεία της STIE  αναχωρούν και από τους δύο τερματικούς αεροσταθμούς για τον Κεντρικό Σταθμό του Μιλάνο. Ανάμεσα σε άλλους προορισμούς είναι το Αεροδρόμιο Λινάτε του Μιλάνο, το Σέστο και το Τορίνο.
Πούλμαν κλειστής διαδρομής Malpensa Shuttle Air Pullman  συνδέει και τους δύο τερματικούς αεροσταθμούς με τον Κεντρικό Σταθμό του Μιλάνο(διάρκεια διαδρομής: 50 λεπτά, τιμή εισιτηρίου περίπου 10 €- 16€ με επιστροφή).

Σιδηρόδρομος
Τα τρένα της Malpensa Express οδηγούν απευθείας από τον Τερματικό Αεροσταθμό 1 στον Σταθμό Cadorna του Μιλάνο (διάρκεια διαδρομής: 30-40 λεπτά, τιμή εισιτηρίου περίπου 11 €) και στον Κεντρικό Σταθμό του Μιλάνο (διάρκεια διαδρομής: 45-50 λεπτά, τιμή εισιτηρίου περίπου 10 €). Τα τρένα της TrenItalia και της Trenord εκτελούν δρομολόγια από και προς άλλους προορισμούς της περιοχής.

Ταξί
Τα ταξί βρίσκονται έξω από τον χώρο αφίξεων και στους δύο τερματικούς αεροσταθμούς. Το πόσο που έχει καθοριστεί για την διαδρομή μέχρι το κέντρο του Μιλάνο είναι 90 €.

Αεροδρόμιο Linate
Εξυπηρετεί πτήσεις εσωτερικού καθώς και πτήσεις που συνδέουν την Ιταλία με άλλους, ευρωπαϊκούς κυρίως, προορισμούς. Απέχει μόλις 7 χλμ από το κέντρο της πόλης.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ1. Kαθεδρικός ναός του Μιλάνου:
Αφιερωμένος στην γέννηση της Παναγίας είναι η έδρα του Αρχιεπισκόπου του Μιλάνου, Καρδινάλιου Angelo Scola. Ο καθεδρικός ναός είναι φτιαγμένος σε γοτθική αρχιτεκτονική πήρε σχεδόν έξι αιώνες για να ολοκληρωθεί. Είναι η μεγαλύτερη εκκλησία στην Ιταλία (με εξαίρεση την Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό) και η πέμπτη μεγαλύτερη στον κόσμο.Οι εργασίες για την κατασκευή του καθεδρικού ξεκίνησαν το 1386 , με απόφαση του αρχιεπίσκοπος Antonio da Saluzzo ,ο οποίος με τον ενθουσιασμό της πόλης να είναι διάχυτος, δεν δυσκολεύτηκε να βρει τους απαραίτητους πόρους. Το 1389 ο Γάλλος μηχανικός Nicolas de Bonaventure έγινε ο υπεύθυνος της κατασκευής και έδωσε στην εκκλησία την έντονη Γοτθική όψη. Η κατασκευή του ναου ξεκίνησε με πολλή μεγάλη ταχύτητα και το 1402 ήταν σχεδόν μισοτελειωμένος. Το 1500 με 1510 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του οκταγωνικού θόλου και το εσωτερικό διακοσμήθηκε με 4 σειρές 15 αγαλμάτων που παρουσιάζουν αγίους και άλλους βιβλικούς χαρακτήρες.Στην συνέχεια ο αρχιεπίσκοπος Carlo Borromeo και το 1571 τοποθέτησε τον Pellegrino Pellegrini ως αρχιμηχανικό. Οι δύο άνδρες θέλησαν να αλλάξουν την μορφή του ναού, καθώς με την Γοτθική κατασκευή του. Την εποχή εκείνη η αναγεννησιακή αρχιτεκτονική ήταν συνώνυμο της Ιταλικής. Τελικά ο Pellegrini δεν μπόρεσε πότε να ολοκληρώσει το εξωτερικό με βάση τα σχέδια του, έκανε όμως πολλές αλλαγές στο εσωτερικό του ναού και το 1577 ο αρχιεπίσκοπος καθαγίασε τον ναο. Η εργασίες συνεχίστηκαν κατά την διάρκεια του 17ου αιώνα, με των αρχιτέκτονα Carlo Buzzi να επιστρέφει στην Γοτθική αρχιτεκτονική και την ολοκλήρωση του πιο χαρακτηριστικού συμβόλου του ναού, της Μικρής Μαντόνας. Το αγαλματάκι αυτό βρίσκεται σε υψος 108.5 μέτρων και λόγο του ύψους του είναι εμφανές από τα περισσότερα σημεία της ευρύτερης περιοχής του κέντρου. Το εξωτερικό του ναού τελειώσει το 1805 με εντολή του Βασιλιά Ναοπολέων για την στέψη του και ως "ευχαριστώ" τοποθετήθηκε ένα άγαλμα του στην κορυφή . Το τέλος της μακριάς διαδικασίας της κατασκευής του επιβλητικού αυτού καθεδρικού θεωρείτε πως έγινε το 1965, με την τοποθέτηση της τελευταίας πύλης. Ακόμα και σήμερα όμως κάποια αγάλματα δεν έχουν ολοκληρωθεί.Εάν θέλετε να δείτε την πόλη απο ψηλα πάρτε τον ανελκυστήρα και να ανεβείτε στην οροφή του καθεδρικού.

Μετρό στάση 'Duomo' (κόκκινη γραμμή 1 και κίτρινη γραμμή 3) ή τραμ, στάσεις Dogana (γραμμή 24) και Torino (γραμμή 2,3,14).

2. Galleria Vittorio Emanuele II:
Γνωστη και ως il salotto di Milano (σαλόνι του Μιλάνου), λόγω των πολλών καταστημάτων. Είναι ένα από τα παλαιότερα εμπορικά κέντρα του κόσμου και βρίσκεται επί της Πιάτσα ντελ Ντουόμο . Στεγάζεται σε ένα τετραώροφο κτίριο με στοά στο κέντρο του Μιλάνου και πήρε το όνομά της από Βίκτωρα Εμμανουήλ Β, τον πρώτο βασιλιά του Βασιλείου της Ιταλίας. Σχεδιάστηκε το 1861 και χτίστηκε από τον Giuseppe Mengoni μεταξύ 1865 και 1877.Η δομή αποτελείται από δύο γυάλινες θολωτές στοές με μεταλλικό σκελετο που τέμνονται σε ένα οκτάγωνο που καλύπτουν το δρόμο που συνδέει την Piazza del Duomo στην Piazza della Scala,δημοφιλές σχέδιο του 19ου αιώνα, με την μόνη διαφορά ότι ήταν σαφως μεγαλύτερη απο τις πρωκάτοχες .Η Galleria θεωρήθηκε πρότυπο για πολλές άλλες εμπορικές στοές και εμπορικά κέντρα.
Στο κεντρικό οκταγωνικό, υπάρχουν τέσσερα ψηφιδωτά που απεικονίζουν τα οικόσημα των τριών πρωτεύουσών του Βασιλείου της Ιταλίας (Τορίνο, Φλωρεντία και τη Ρώμη), καθώς και του Μιλάνου.Η παράδοση λέει ότι αν ένα κάποιος στρίψει το τακούνι τρεις φορές στους όρχεις του ταύρου ,στο οικόσημο του Τορίνο θα του φέρει καλή τύχη. Η πρακτική αυτή προκαλεί ζημιά στο μωσαϊκό καθώς ήδη έχει ανοιχτεί μια τρύπα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων του ταύρου.
Η Galleria συνδέει δύο από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του Μιλάνου: τον καθεδρικό ναό και το Teatro alla Scala.
Εκεί θα βρείτε κυρίως πολυτελή καταστήματα που πωλούν κοσμήματα, βιβλία και έργα ζωγραφικής, καθώς και εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ. Ακόμα στεγάζει μερικά από τα παλαιότερα καταστήματα και εστιατόρια στο Μιλάνο, όπως το Biffi Caffè (που ιδρύθηκε το 1867 από τον Paolo Biffi, σεφ ζαχαροπλαστικής) και το εστιατόριο Savini, αλλά και πολυτέλειες οίκους ένδυσης όπως τους Prada, Armani, Versace .

Μετρό στάση 'Duomo' (κόκκινη γραμμή 1 και κίτρινη γραμμή 3) ή τραμ, στάσεις Dogana (γραμμή 24) και Torino (γραμμή 2,3,14).

3. Πάρκο Σεμπιόνε:
Είναι ένα μεγάλο πάρκο στην πόλη του Μιλάνο . Ιδρύθηκε το 1888, έχει συνολική έκταση 38,6 εκταρίων, και βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, δίπλα στους κήπους του κάστρου Sforza και στην Αψίδα της Ειρήνης, δύο από τα κύρια αξιοθέατα του Μιλάνου. Οφείλει το όνομά του στη μια μεγάλη οδική αρτηρία του Μιλάνου, Corso Sempione, που χρονολογείται από την εποχή του αυτοκράτορα Ναπολέοντα.Το ίδιο το σχεδιασμό του πάρκου, του αρχιτέκτονα Αλεμάνια, συνελήφθη με την πρόθεση της δημιουργίας πανοραμική θέα που περιλαμβάνει και τα δύο μνημεία. Ένα τρίτο εξέχον μνημείο του Parco Sempione είναι το Palazzo dell'Arte ( «Παλάτι της Τέχνης»), που χτίστηκε το 1933 και σχεδιάστηκε από τον Giovanni Muzio, το οποίο στεγάζει σήμερα την έκθεση Triennale di Milano.Ακόμα θα βρείτε το Arena Civica, το δημόσιο ενυδρείο, τον πύργο Torre Branca , καθως και την μια δημόσια βιβλιοθήκη.Τέλος το πάρκο φιλοξενεί γλυπτά διάσημων καλλιτεχνών όπως του Arman, Francesco Barzaghi, Giorgio de Chirico και Antonio Paradiso και ολόκληρη η περιοχή του πάρκου καλύπτεται από ένα ελεύθερο ασύρματο δίκτυο.

4. Όπερα La Scala:
Είναι ένα από τα πιο γνωστά θέατρα όπερας του κόσμου. Κληρονόμησε το όνομα της από την εκκλησία που στέκονταν στην ίδια θέση, την Αγία Μαρία della Scala. Διαθέτει μια εντυπωσιακή τεράστια πίστα, 2030 θέσεις θεατών και μια από της καλύτερες ακουστικές στο κόσμο.Το θέατρο εγκαινιάστηκε στις 3 Αυγ, 1778 και ήταν αρχικά γνωστή ως Nuovo Regio Ducale Teatro alla Scala ,μετά απο πυρκαγιά που κατέστρεψε το αρχικό θέατρο, το Teatro Regio Ducale, στις 25 Φεβρουαρίου 1776 κατα την διάρκεια ένος αποκριάτικου γκαλά . Σύμβολο εθνικής περηφάνιας για τους Ιταλούς καθώς οι μεγαλύτερους καλλιτέχνες της όπερας απο την Ιταλία αλλα και όλον τον κόσμο, έχουν εμφανιστεί στη Σκάλα του Μιλάνου κατά τη διάρκεια των τελευταίων 200 χρόνων.Θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία θέατρα όπερας και μπαλέτου στον κόσμο και είναι το σπίτι των La Scala Theatre Chorus, La Scala Theatre Ballet και La Scala Theatre Orchestra.Η La Scala Theatre Academy( Accademia Teatro alla Scala) ανήκει επίσης στο θέατρο και προσφέρει επαγγελματική κατάρτιση στης μουσική, το χορο και γενικά ότι αφορά το χώρο του θεάματος . Ακόμα φιλοξενεί το Accademia d'Arti e Mestieri dello Spettacolo (Academy for the Performing Arts),με στόχος του την εκπαιδεύσει μια νέα γενιά μουσικών, τεχνικό προσωπικό, και χορευτές (στο Scuola di Ballo del Teatro alla Scala, ένα από τα τμήματα της Ακαδημίας).
Η σεζόν παραδοσιακά ξεκινάει στις 7 Δεκεμβρίου, Ημέρα της εορτής του Αγίου Αμβροσίου, πολιούχου του Μιλάνου. Όλες οι παραστάσεις πρέπει να τελειώνουν πριν από τα μεσάνυχτα, όταν το έργο είναι μεγάλο πρέπει να ξεκινούν νωρίς το απόγευμα .
Το Μουσείο είναι προσβάσιμο από το φουαγιέ του θεάτρου και περιέχει μια συλλογή από πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, αγάλματα, κοστούμια, και άλλα έγγραφα που αφορούν την ιστορία την Σκάλα και την όπερα.
Εισιτήρια για μια παράσταση μπορείτε να αγοράσετε και online από την ιστοσελίδα του θεάτρου, με τα φθηνότερα να κοστολογούνται από 30 με 50 ευρώ, ανάλογα με την εμπορικότητα της παράστασης.

5. Κάστρο Σφόρσα:
Χτίστηκε κατά τον 15ο αιώνα από τον Φραγκίσκο Σφόρτσα, Δούκα του Μιλάνου, επάνω στα ερείπια οχυρώσεων που χρονολογούνταν από τον 14ο αιώνα. Αργότερα ανακαινισμένο και επεκταμένο, στη διάρκεια του 16ου και του 17ου αιώνα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα φρούρια στην Ευρώπη. Ανακατασκευασμένο σε σημαντικό βαθμό από τον Λούκα Μπελτράμι την περίοδο 1891-1905, φιλοξενεί σήμερα αρκετά από τα μουσεία και τις συλλογές έργων τέχνης της πόλης του Μιλάνου.
Η αρχική κατασκευή διετάχθη από τον τοπικό άρχοντα Γκαλεάτσο Β΄ Βισκόντι και ήταν γνωστό ως Castello di Porta Giova (ή Porta Zubia), λόγω μιας πύλης που βρισκόταν στα τείχη σε μικρή απόσταση από αυτό. Οι διάδοχοί του το επέκτειναν, μέχρις ότου αυτό κατέστη ένα τετραγωνικού τύπου κάστρο με μήκος τειχών σε κάθε πλευρά που έφτανε τα 200 m, τέσσερις πύργους σε κάθε του γωνία και πάχος των τειχών που έφτανε τα 7 m. Το 1450, ο Φραγκίσκος Σφόρτσα, ξεκίνησε την ανακατασκευή του κάστρου με στόχο αυτό να αποτελέσει την κύρια κατοικία του. Το 1452, προσέλαβε τον γλύπτη και αρχιτέκτονα Φιλάρετο για να αναλάβει τον σχεδιασμό και την διακόσμηση του κεντρικού πύργου, ο οποίος είναι έκτοτε γνωστός ως Torre del Filarete. Μετά τον θάνατο του Φραγκίσκου, τα κατασκευαστικά έργα συνεχίστηκαν από τον γιο του υπό την επιμέλεια του αρχιτέκτονα Μπενεντέττο Φερρίνι, ενώ η διακόσμηση φιλοτεχνήθηκε από τοπικούς ζωγράφους. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονταν οι Λεονάρντο ντα Βίντσι (ο οποίος φιλοτέχνησε τις τοιχογραφίες σε αρκετά δωμάτια, σε συνεργασία με τον Μπερναρντίνο Ζενάλε και τον Μπερναρντίνο Μπουτινόνε) και Ντονάτο Μπραμάντε, ο οποίος ανέλαβε να φιλοτεχνήσει τις τοιχογραφίες στη Sala del Tesoro. Εργάστηκε για την διακόσμηση της οροφής της Sala delle Asse, ζωγραφίζοντας διακόσμηση αποτελούμενη από φυσικά μοτίβα , με σκηνές από τα κατορθώματα του Φραγκίσκου Σφόρτσα.
Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι Σύμμαχοι βομβάρδισαν το Μιλάνο το 1943, προκαλώντας ισχυρές ζημιές στο κάστρο. Η μεταπολεμική ανακατασκευή του κτίσματος για τις ανάγκες φιλοξενίας μουσείων έγινε με πρωτοβουλία της κοινοπραξίας αρχιτεκτόνων BBPR.

6. Piazza del Duomo:
Είναι η κεντρική πλατεία του Μιλάνου. Πήρε το όνομά της από τον καθεδρικό ναό Duomo που βρίσκεται στην πλατεία .Σηματοδοτεί το κέντρο της πόλης, τόσο απο γεωγραφικής απόψεως όσο και καλλιτεχνικής, πολιτιστικής και κοινωνικής. Με ορθογώνιο σχήμα και συνολική έκταση 17.000 m2 , η πλατεία περιλαμβάνει μερικά από τα πιο σημαντικά κτίρια του Μιλάνου (και της Ιταλίας γενικότερα),όπως τα παλάτια dell'Arengario, Carminati, Portici Settentrionali, Portici Meridionali και το παλάτι του Μιλάνου , καθώς και μερικά από τα πιο αναγνωρισμένο εμπορικά καταστήματα και είναι από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατά της πόλης.
Η πλατεία δημιουργήθηκε τον 14ο αιώνα και αναπτύσσει σταδιακά από τότε. Για την παρούσα μορφή της, είναι σε μεγάλο βαθμό οφείλεται ο αρχιτέκτονα Giuseppe Mengoni, δεύτερο μισό του 19ου αιώνα (μια ολόκληρη γειτονιά, η "Rebecchino", κατεδαφίστηκε για το σκοπό αυτό, καθώς και το κτίριο Coperto dei Figini) .Η κατασκευή της έγινε για εμπορικούς σκοπούς από τον Azzone Visconti κατά το 1330 και μέχρι σήμερα η μορφή της και τα περιβάλλοντα κτίρια έχουν αλλάξει πολλές φορές μέσα στον χρόνο.Τα μνημειακά κτίρια που σηματοδοτούν τις πλευρές της, με εξαίρεση τον Duomo και το Βασιλικό Παλάτι, εισήχθησαν από το αυτόν ,με πιο αξιοσημείωτο την Galleria Vittorio Emanuele II.
Η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης που ξεκίνησε από τις αρχές του 1860 ,έγινε με την τοποθέτηση του αγάλμος του βασιλιά της Ιταλίας Βίκτωρα Εμμανουήλ Β ,στο κέντρο της πλατείας το 1896.

7. Αψίδα της Ειρήνης:
Βρίσκεται στην Piazza Sempione,με 25 μέτρα ύψος και 24 μετρα πλάτος, αυτό το νεοκλασικό μνημείο είναι διακοσμημένο με ανάγλυφα, αγάλματα και κορινθιακά κιονόκρανα από μάρμαρο, μπρούντζο και ξύλο.Τα γλυπτά απεικονίζουν ιστορικά γεγονότα όπως η Μάχη της Λειψίας αλλά και μυθολογικούς χαρακτήρες, όπως τον Άρης, τον Απόλλωνας και την Νίκη.
Είναι σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Luigi Cagnola και η δημιουργία του ξεκίνησε το 1807 κατά τη διάρκεια της εποχής του Ναπολέοντα.
Η κατασκευή του μνημείου μπορεί να ξεκίνησε το 1807, αλλά το σχέδιο εγκαταλείφθηκε μετά από την πτώση του Βασιλείου της Ιταλίας. Συνεχίστηκαν το 1826 υπό τον Francis I της Αυστρίας, ο οποίος αφιέρωσε το τόξο στη συμφιλίωση του 1815 ,των μεγάλων δυνάμεων στο Συνέδριου της Βιέννης .
Μετά το θάνατο του Luigi Cagnola το 1833, οι αρχιτέκτονες Francesco Londonio και Francesco Peverelli συνέχισαν την κατασκευή του έργου, που ολοκληρώθηκε οριστικά το 1838 .
Τέσσερις ημέρες μετά την μάχη της Ματζέντα (8 Ιουνίου, 1859), ο Ναπολέων ΙΙΙ και Βίκτωρ Εμμανουήλ ΙΙ της Ιταλίας εισήρθαν θριαμβευτικά στο Μιλάνο περνώντας κάτω από την αψίδα.

8. Κόμο :
Είναι πόλη και δήμος στην Λομβαρδία της Ιταλίας. Είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της ιταλικής επαρχίας Κόμο. Είναι κτισμένο στο νοτιοδυτικό άκρο της λίμνης Κόμο, σε υψόμετρο 200 μέτρων, στις όχθες του ποταμού Κοζία. Απέχει από το Μιλάνο περίπου 40 χιλιόμετρα.Βρίσκεται ανάμεσα στο Μιλάνο και στα σύνορα με την Ελβετία
Εξαιτίας της εγγύτητάς του στη λίμνη Κόμο και στις Άλπεις, το Κόμο είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Η πόλη διαθέτει πολυάριθμα έργα τέχνης, εκκλησίες, κήπους, θέατρα, πάρκα και παλάτια. Από αυτά ξεχωρίζουν, το Ντουόμο (Καθεδρικός), η βασιλική Σαντ'Αμπόντιο, η Βίλα Όλμο, οι δημόσιοι κήποι με το Τέμπιο Βολτιάνο, το Τεάτρο Σοσιάλ, το Μπρολέττο (το μεσαιωνικό δημαρχείο της πόλης) και η Κάζα ντελ Φάτσιο.
Η Λίμνη Κόμο(Lago di Como), είναι η πιο δημοφιλής λίμνη της Ιταλίας. Γνωστή από τα ρωμαϊκά χρόνια και ως λίμνη Lario - χρονολογείται από την παγετωνική περίοδο. Καταλαμβάνει έκταση 146 τετρ. χλμ. και είναι η τρίτη μεγαλύτερη της Ιταλίας, μετά τις λίμνες Garda και Maggiore. Είναι μια από τις βαθύτερες της Ευρώπης και ο πυθμένας της βρίσκεται περίπου 200 μ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Περιβάλλεται από βουνά και λόφους αλλά και από τις διάσπαρτες βίλες οι οποίες δημιουργούν χωριά και θέρετρα για τους επισκέπτες της. Εκεί θα βρείτε μονοπάτια για μία αξέχαστη εμπειρία πεζοπορίας, βόλτες με σκάφη και πολλά θαλάσσια σπόρ, τα οποία πραγματοποιούνται στη λίμνη. Αποτελεί προορισμό για ρομαντικές διακοπές με το ταίρι σας. Σταδιακά, από τον 16ο αιώνα κι έπειτα, όλοι οι αριστοκράτες της Ευρώπης άρχισαν να χτίζουν δίπλα στη λίμνη επιβλητικές επαύλεις-παλάτια.
Το Κόμο είναι η ιδανική βάση για το ταξίδι σας και την εξερεύνηση της λίμνης. Από εκεί μπορείτε να ξεκινήσετε τις εξορμήσεις σας σε όλα τα χωριά της περιοχής.

9. Στάντιο Σαν Σίρο :

Είναι γήπεδο ποδοσφαίρου και βρίσκεται στο Μιλάνο της Ιταλίας. Είναι η έδρα δυο μισητών ομάδων, της Ίντερ και της Μίλαν . Ιδιοκτησιακά ανήκει στο Δήμο του Μιλάνου.
Η ιδέα για την κατασκευή του ανήκει στον τότε πρόεδρο της Μίλαν Πιέρο Πιρέλι (Piero Pirelli) ο οποίος ήθελε ένα γήπεδο αποκλειστικά για ποδόσφαιρο. Βρίσκεται στην περιοχή Σαν Σίρο απ' όπου πήρε και το πρώτο του όνομα . Στις 3 Μαρτίου του 1980 μετονομάστηκε προς τιμήν του Τζιουζέπε Μεάτσα, παλαιού ποδοσφαιριστή των δύο ομάδων του Μιλάνου καθώς και της εθνικής Ιταλίας.
Η έναρξη των εργασιών κατασκευής του έγινε το 1925 και εγκαινιάστηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1926 όταν μπροστά σε 35.000 θεατές η Ίντερ νίκησε την Μίλαν 6-3.
Η πρώτη ανακαίνιση έγινε το 1939 όπου αυξήθηκαν και οι θέσεις των θεατών σε 65.000. Το 1956 γίνεται ανακαίνιση και προστίθενται δύο σειρές που αυξάνουν τους θεατές σε 150.000. Το 1985 μετά τα γεγονότα του Χέιζελ η χωρητικότητά του μειώνεται σε 90.000 για λόγους ασφαλείας. Το γήπεδο χρησιμοποιήθηκε για το Μουντιάλ του 1990 και ανακαινίστηκε για άλλη μια φορά πριν τους αγώνες. Προστέθηκαν επιπλέον θέσεις και αυξήθηκε η χωρητικότητα του. Ο αγωνιστικός χώρος έχει μήκος 105 μέτρα και πλάτος 68 μέτρα.Αν δεν μπορέσετε να βρείτε εισιτήριο για να παρακολουθήσετε έναν αγώνα στο ιστορικό γήπεδο ή δεν υπάρχει κάποιος αγώνας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας, τότε μπορείτε να κάνετε μια ξενάγηση στο γήπεδο και στο μουσείο του.Μεταξύ άλλων στο μουσείο θα δείτε πολλά ιστορικά αντικείμενα, φωτογραφίες από τον πρώτο αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων, ποδοσφαιρικά παπούτσια και άσπρα κεραμικά αγάλματα των αστέρων της Μίλαν όπως ο Marco van Basten, Ruud Gullit και ο Frank Rijkaard

10. Μουσεία:

Στο Μιλάνο θα βρείτε πάρα πολλά μουσεία μερικά απο αυτά είναι τα παρακάτω :
Μουσείο του Duomo
Σε αυτό το μουσείο φιλοξενούνται γλυπτά, ταπετσαρίες, πίνακες ζωγραφικής και διαγράμματα που επεξηγούν την πορεία του καθεδρικού κατά το πέρασμα των χρόνων .
Πινακοθήκη Ambrosiana
Πίνακες ζωγραφικής Λομβαρδών ζωγράφων του 15ου και 16ου αιώνα, Αναγεννησιακά έργα από τη Βενετία, έργα Φλαμανδών ζωγράφων και τα αριστουργήματα των Leonardo da Vinci "Πορτραίτο ενός Μουσικού", "Καλάθι με φρούτα" του Caravaggio και τα αρχικά σχέδια για τη "Σχολή των Αθηνών" του Raphael, φιλοξενούνται στην πινακοθήκη αυτή.
Αρχαιολογικό Μουσείο
Εκθέματα από την ιστορία των Ελλήνων, Ετρούσκων και των χρόνων του Μεσαίωνα, αλλά και μία μικρή συλλογή από την Ghandara στις Ινδίες. Επιπλέον υπάρχει ειδικό τμήμα με ευρήματα terra cotta, αλάβαστρου, κοκκάλινα και αντικείμενα από ελεφαντόδοντο από την αρχαία Ελλάδα. Στον κήπο μπορείτε να θαυμάσετε κομμάτι των Ρωμαϊκών τειχών.
Μουσείο επιστημών και τεχνολογίας Leonardo da Vinci
Μηχανήματα, εργαλεία και πολλές εφευρέσεις του Λεονάρντο Ντα Βίντσι είναι μέρος της τεράστιας συλλογής του μουσείου αυτού, το οποίο εκτείνεται στους χώρους ενός πρώην μοναστηριού. Τελευταία προσθήκη στο μουσείο είναι αυτή του υποβρυχίου του Enrico Toti.
Δημόσιο Ενυδρείο του Μιλάνου
Σε αυτό τα κτίριο αρτ-νουβό αισθητικής μπορείτε να θαυμάσετε την αναπαράσταση υδάτινων κόσμων, το δέλτα του ποταμού Πο, και της λιμνοθάλασσας της Βενετίας. Επίσης στους χώρους με τα ψάρια, μπορείτε να τα θαυμάσετε να μετακινούνται στη γυάλινη οροφή από επάνω σας!
Πινακοθήκη Brera
Η πινακοθήκη αυτή διαθέτει μία από τις καλύτερες συλλογές μεσαιωνικής και αναγεννησιακής, ιταλικής τέχνης. Διάσημα αριστουργήματα που φιλοξενούνται εδώ είναι έργα του Raphael "Ο Γάμος της Παρθένου", το κομμάτι του άμβωνα με τον Δούκα του Ορμπίνο του Piero della Francesca, Μυστικός Δείπνος του Rubens, το Φιλί του Hayez. Το κτίριο της πινακοθήκης χτίστηκε το 1591 και αρχικά προοριζόταν για σχολή θεολογίας των Ιησουιτών. Επεκτάθηκε το 1651 από τον αρχιτέκτονα Richini. Κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας της Μαρίας Θηρεσίας, η σχολή έκλεισε και το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως σχολή για τέχνες, για τον Βοτανικό Κήπο και το Αστρονομικό Παρατηρητήριο.
Μουσείο Diocesano
Στο μουσείο αυτό φιλοξενείται μία συλλογή από θρησκευτικά έργα τέχνης, όπως και ένας αριθμός πινάκων ζωγραφικής του 14ου και 15ου αιώνα από εκκλησίες στο Diocese.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Η εταιρία που διαχειρίζεται τις τοπικές συγκοινωνίες του Μιλάνου λέγεται ATM και διαθέτει μετρό, λεωφορεία και τρένα. Μπορείτε να προμηθευτείτε εισιτήρια απλά ή ημερήσια από τα κιόσκια της ΑΤΜ, από πρακτορεία τύπου και από τα αυτόματα μηχανήματα πώλησης εισιτηρίων. Τις Κυριακές ισχύουν πολύ συμφέρουσες προσφορές

Μετρό
Διαθέτει 4 γραμμές, τη νούμερο 1 (κόκκινη), τη νούμερο 2 (πράσινη), τη νούμερο 3 (κίτρινη) και τη μπλε. Οι συρμοί του μετρό λειτουργούν από τις 06.15 πμ - 00.14πμ .

Λεωφορείο
Το Radiobus , λειτουργεί από τις 20.00 το βράδυ μέχρι τις 02.00 το πρωί και σας μεταφέρει από το κέντρο της πόλης του Μιλάνου προς τη δυτική, βόρεια και βορειο-ανατολική πλευρά της πόλης. Για να σας μεταφέρει στον προορισμό σας αρκεί να κάνετε κράτηση τηλεφωνικά νωρίτερα και το εισιτήριο κοστίζει περίπου 3 ευρώ αν πληρώσετε μέσα στο λεωφορείο.

Τρένο
Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός του Μιλάνου κλείνει από τις 01.00 πμ - 04.00 πμ και φυλάσσεται από την αστυνομία, η οποία δε θα σας επιτρέψει την είσοδο κατά τη διάρκεια εκείνων των ωρών εκτός αν επιδείξετε το εισιτήριό σας.
Το Ferrovie Nord είναι μια ιδιωτική εταιρεία σιδηροδρόμων η οποία εκτελεί δρομολόγια από το σταθμό Cadorna, το Stazione Nord προς διάφορες περιοχές βόρεια του Μιλάνου (Savorno, Laveno, Novara, Asso). Συγκεκριμένα, στην ίδια εταιρεία ανήκει η γραμμή Malpensa Express η οποία συνδέει την πόλη του Μιλάνου με το αεροδρόμιο, καθώς και μία γραμμή η οποία συνδέει το Μιλάνο με τη λίμνη Como.

Τιμή εισιτηρίου

Απλό εισιτήριο : € 1,50 (90 λεπτά μετά τη σφράγιση)
Καρνε των 10 Εισιτήρια : € 13.80 (10 διαδρομές 90 λεπτών η κάθε μία μετά την σφράγιση και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ταυτόχρονα από περισσότερους από έναν επιβάτη)
ΒΙ4 4 : 6,00 € (4 ταξίδια των 90 λεπτών η κάθε μία μετά την σφράγιση, τις Κυριακές και τις αργίες αυτό το εισιτήριο ισχύει για απεριόριστο αριθμό διαδρομών αν σφραγίδα έως τη 13:00 , τα βράδια μέχρι το τέλος της υπηρεσίας το εισιτήριο ισχύει για απεριόριστο αριθμό διαδρομών, αν σφραγίδα μετά τις 8 το βράδυ)
One Day Ticket : € 4,50 (24 ώρες μετά τη σφράγιση)
Two Day Ticket : € 8.25 (48 ώρες μετά τη σφράγιση)
Weekly 2x6 Pass : € 10.00 (2 διαδρομές των 90 λεπτά την ημέρα για 6 ημέρες της ίδιας εβδομάδας)
Evening Ticket : € 3.00 (από τις 20:00 έως τη λήξη της υπηρεσίας την ημέρα της σφράγισης)
Luggage Ticket: € 1.50

Κάθε εισιτήριο ισχύει για ένα μόνο ταξίδι με το μετρό ή σιδηροδρομικό δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των αστικών σιδηροδρομικών γραμμών Trenord και το «Passante Ferroviario»

Ταξί
Είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπίσετε και να σταματήσετε ελεύθερο ταξί στην πόλη του Μιλάνου, για αυτό καλό είναι να βρείτε ένα σταθμό με ταξί ή να έχετε τηλέφωνο να καλέσετε κάποιο.

Διαβάστε ακόμα top10SIF Mιλάνο

© 2017 Το ταξιδιωτικό blog travelSIF Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!