ΜΟΝΑΧΟ

2017-01-26

Είναι ένας δημοφιλής τόπος προορισμού τουριστών και έχει περιγραφεί ως "μυστική πρωτεύουσα" της Γερμανίας.Είναι πόλη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και πρωτεύουσα του ομόσπονδου κράτους της Βαυαρίας. Είναι χτισμένη στις όχθες του Ίζαρ, ενός από τους μεγαλύτερους παραποτάμους του επάνω ρου του Δούναβη. Μετά το Βερολίνο και το Αμβούργο είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας σε πληθυσμό και αποτελεί σημαντικό κόμβο συγκοινωνιών, οδικών, σιδηροδρομικών και εναέριων μεταφορών. Είναι, επίσης, φημισμένο ευρωπαϊκό εμπορικό κέντρο, καθώς και μεγάλο βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο, με τα δύο καλύτερα και πιο φημισμένα πανεπιστήμια της Γερμανίας, το Πανεπιστήμιο του Μονάχου και το Πολυτεχνείο του Μονάχου, μουσεία και άλλα πολλά ανώτερα καλλιτεχνικά ιδρύματα.Στο κέντρο του Μονάχου οι αρχιτεκτονικοί ρυθμοί εναλλάσσονται, ενώ παράλληλα η καθεμιά από τις πέντε περιοχές του χαρακτηρίζεται από τη δική της ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.Η παλιά πόλη είναι κυρίως κτισμένη σε στυλ μπαρόκ και ροκοκό. Κατά μήκος του ποταμού Ίζαρ, εκτεταμένες πράσινες εκτάσεις πλαισιώνονται από τις μεγάλες λεωφόρους και τις αστικές ζώνες που δημιουργήθηκαν τον 19ο αιώνα. Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο το Μόναχο υπέστη σφοδρούς βομβαρδισμούς, αλλά σήμερα οι περισσότερες ζημιές έχουν αποκατασταθεί.
Υπήρξε καλλιτεχνικό κέντρο ,με την μουσική, ιδιαίτερα η όπερα,να έχει γνωρίσει μεγάλη άνθηση. Εκτός από την Κρατική Όπερα της Βαυαρίας, τη Φιλαρμονική του Μονάχου και άλλες ορχήστρες, λειτουργούν η Κρατική Δραματική Σκηνή της Βαυαρίας και πάρα πολλά ιδιωτικά θέατρα. Στις κυριότερες βιβλιοθήκες του συγκαταλέγονται η Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, η Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη και η επιστημονική βιβλιοθήκη του Γερμανικού Μουσείου. Υπάρχουν επίσης αρκετά σημαντικά μουσεία και πινακοθήκες τέχνης όπως η Παλαιά Πινακοθήκη (Alte Pinakothek), η Νέα Πινακοθήκη (Neue Pinakothek), η Νέα Κρατική Πινακοθήκη (Staatsgalerie), η Γλυπτοθήκη (Glyptothek) και το Εθνικό Βαυαρικό Μουσείο.

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΌΣ ΟΔΗΓΌΣ

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Αεροδρόμιο Μόναχο Franz Josef Strauss (MUC)
Το Αεροδρόμιο του Μονάχου βρίσκεται 28 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης.Διαθέτει δύο Τερματικούς σταθμούς που απέχουν μικρή απόσταση με τα πόδια και συνδέοντε σε ενα χώρος που ονομάζεται Munich Airport Centre.

Οδήγηση
Το Αεροδρόμιο του Μονάχου βρίσκεται μεταξύ του Μονάχου και του Ντέγκεντορφ, δίπλα στον αυτοκινητόδρομο Α92, από τον οποίον τέσσερις έξοδοι οδηγούν σε αυτό. Μπορείτε να μπείτε στον A92 από τον περιφερειακό A99 του Μονάχου από σημεία στα νότια και ανατολικά της πόλης. Εναλλακτικά, ακολουθήστε το μικρότερο οδικό άξονα 388 από το Μόναχο προς το Έρντινγκ και στρίψτε βόρεια για το αεροδρόμιο, ακριβώς πριν να φτάσετε στο Έρντινγκ. Όταν φτάσετε στο αεροδρόμιο, ακολουθήστε τη σήμανση για τον Τερματικό Αεροσταθμό 1 ή 2.
Μπορείτε να ενοικιάσετε αυτοκίνητο online ή στις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων που δραστηριοποιούνται στο Αεροδρόμιο του Μονάχου ( Avis, Europcar, Hertz, National/Alamo, Sixt και Terstappen). Τα γραφεία των εταιρειών αυτών βρίσκονται στην Πτέρυγα A του Τερματικού Αεροσταθμού 1.

Λεωφορείο
Λεωφορεία και πούλμαν οδηγούν στο Μόναχο και στις γύρω περιοχές. Η Autobus Oberbayern  έχει την ευθύνη της υπηρεσίας μεταφοράς με λεωφορείο Lufthansa Airport Bus με προορισμό το κέντρο του Μονάχου (διάρκεια διαδρομής: 35-40 λεπτά, τιμή εισιτηρίου περίπου 10,50 €). Όταν γίνονται μεγάλες εκθέσεις ένα ακόμη λεωφορείο συνδέει το αεροδρόμιο με το εκθεσιακό κέντρο München Messe. Πληροφορίες και εισιτήρια διατίθενται στο Κέντρο Υπηρεσιών (Service Centre) στο επίπεδο 3 του Munich Airport Centre. Υπάρχουν επίσης λεωφορεία για το Σάλτζμπουργκ, το Ίνσμπουργκ και άλλες κοντινές πόλεις της Αυστρίας.

Σιδηρόδρομος
Τρένα των δημοσίων μαζικών μεταφορών S1 και S8 οδηγούν σε διάφορους σταθμούς του Μονάχου (διάρκεια διαδρομής: περίπου 30-45 λεπτά, τιμή εισιτηρίου περίπου 10,50 €), μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι Hauptbahnhof, Marienplatz, Laim και Ostbahnhof, που παρέχουν σύνδεση με μεγάλες πόλεις της Γερμανίας και της Ευρώπης γενικότερα. Το S8 είναι το ταχύτερο αλλά δεν είναι τόσο συχνό.

Ταξί
Από το Αεροδρόμιο του Μονάχου μπορείτε να φτάσετε στο κέντρο της πόλης και με ταξί (διάρκεια διαδρομής: 45 λεπτά, τιμή εισιτηρίου απο 55 €).

ΑΞΙΟΘΈΑΤΑ

1. Marienplatz :
Είναι η κεντρική πλατεία του Μονάχου, το κέντρο τόσο της σύγχρονης πόλης όσο και του παλαιότερου, πεζοδρομημένου σήμερα, τμήματός της. Αποτελεί κεντρική πλατεία του Μονάχου από το 1158.Βρίσκεται στην παλιά πόλη και κατά το Μεσαίωνα αποτελούσε αγορά και σημείο διεξαγωγής αγώνων και τουρνουά. Πήρε το όνομά της από μια Στήλη της Παρθένου Μαρίας (Mariensäule) που ανεγέρθηκε στο κέντρο της το 1638, για να εορταστεί το τέλος της Σουηδικής κατοχής μετά τον Τριακονταετή Πόλεμο. Επάνω στη στήλη βρίσκεται ένα χρυσό άγαλμα της Παναγίας, που την απεικονίζει πάνω σε μια ημισέληνο ως "Βασίλισσα των Ουρανών" και αρχικά βρισκόταν στη Φράουενκιρχε.Σήμερα στην πλατεία κυριαρχεί το Νέο Δημαρχείο του Μονάχου, κτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα, και το τεράστιο γκλόκενσπιλ στον βόρειο πύργο του, που έλκει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Στην ανατολική πλευρά βρίσκεται το Παλαιό Δημαρχείο, γοτθικού ρυθμού. Η πεζοδρομημένη περιοχή μεταξύ της Κάρλσπλατς και της Μαρίενπλατς φιλοξενεί πολυκαταστήματα, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις και αποτελεί δημοφιλή τουριστική διαδρομή της πόλης. Η πλατεία έχει περίπου 100 μέτρα μήκος και 50 μέτρα πλάτος.

(U-Bahn) γραμμές U3 και U6 ή (S-Bahn)γραμμές (S1,S2,S3,S4,S6,S7,S8), στάση Marienplatz

2. Μουσείο BMW :

Βρίσκεται δίπλα στα Κεντρικά Γραφεία της BMW και στο Ολυμπιακό Χωριό.Η κατασκευή του κτιρίου διηρκεσε από τον Αύγουστο του 2003 έως το καλοκαίρι του 2007 και κόστος US $ 200 εκατ. Αρχικά σχεδιάστηκε για να είναι ανοικτή και έτοιμη για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 αλλά τελικά άνοιξε στις 17 Οκτωβρίου 2007 και ξεκίνησε να λειτουργεί απο τις 23 Οκτωβρίου, 2007. Υπήρχαν 2.200.000 επισκέπτες κατά τη διάρκεια των πρώτων 12 μηνών λειτουργίας. Ο αριθμός των επισκεπτών αυξήθηκε σε 2.930.000 το 2013, εκ των οποίων το 60% προήλθε από τη Γερμανία.
Αντιπροσωπεύει μια εμπειρία στο μοναδικό κόσμο της BMW . Έχετε την ευκαιρία να μπείτε και να φωτογραφηθείτε μέσα σε μερικά απο τα εξελιγμένα και πολυτελη μοντέλα αυτοκινήτων,καθώς επίσης και να κάνετε ένα test drive εάν το επιθυμείτε.Στο μουσείο θα περιηγηθείτε στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον τωνν οχημάτων της BMW και των εμπορικών σημάτων της.
"Είναι ένας ναός για τους λάτρεις των αυτοκινήτων και ένα μέρος για αγορές , κέντρο επικοινωνίας και σημείο συνάντησης για τη μεταφορά γνώσης (είπε ο αρχιτέκτονας Prix κατά την τελετή έναρξης)".

Μετρό πορτοκαλή γραμμή U3, στάση Olympiazentrum

3. Παλιό Δημαρχείο :
Βίσκεται την κεντρική πλατεία Marienplatz και απο το 1310 έως το 1874 ηταν η έδρα του δήμου. Σχεδιάστηκε από τον Jörg von Halsbach - γνωστό ως πρωτομάστορα της Frauenkirche - αυτό το πρωτότυπο δημαρχείο δημιουργήθηκε σε γοτθικό στυλ, το οποίο ήταν το δημοφιλές ύφος της εποχής.
Υπήρξαν πολλές μεταβολές στην πρόσοψη του κτιρίου κατα την Αναγέννηση και στις αρχές της Μπαρόκ περιόδου (τέλη του 1500, αρχές του 1600), αλλα τελικά ,σχεδόν τριακόσια χρόνια αργότερα, με την αναστηλώση το 1861-1864 επέστρεψε εκ νέου πίσω στο γοτθικό μεγαλείο ,αυτή την φορά σε νεο-γοτθικό στυλ . Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου το κτίριο υπέστη σοβαρές ζημιές και το κωδωνοστάσιο ανακατασκευάστηκε το 1971-1974. Τα τμήματα των νεο-γοτθικών στοιχείων, ιδίως τα αγάλματα του Λουδοβίκου της Βαυαρίας (δυτική πρόσοψη) και Henry the Lion (ανατολική πρόσοψη) και το αέτωμα διατηρούνται.Οι εργασίες ανοικοδόμησης είχαν σαν βάση το πρωτότυπο σχέδιο και έτσι το αποτέλεσμα ήταν ενα κτίριο όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτό που σχεδίασε ο von Halspack.
Το εξωτερικό μέρος του κτιρίου φαίνεται απλό σε σύγκριση με τα γύρω κτίρια, το εσωτερικό του όμως αποτελεί ένα αριστούργημα μεσαιωνικού σχεδιασμού. Ένα χαρακτηριστικό δείγμα είναι η ξύλινη θολωτή οροφή ,με τα χειροποίητα διακοσμητικά δοκάρια και τα χρυσά αστέρια.
Ο πύργος έχει ύψος 55 μέτρα και είναι ορατός απο διάφορα σημεία της πόλης. Στην πραγματικότητα ο πύργος είναι παλαιότερος από το κτίριο , δεδομένου ότι χτίστηκε το 12ο αιώνα, ως μέρος του οχυρωματικού τοίχους του Μονάχου. Υπάρχει η συνατότητα να ανεβείται στην κορυφή του για μια πανοραμική θέα της πόλης.
Το 1877 και το 1934 δύο πύλες δημιουργήθηκαν για να επιτρέψουν την κυκλοφορία εντός του κτίριου.
Σήμερα χρησιμεύει για τις συνεδριάσεις δημοτικού συμβουλίου του Μονάχου,καθώς και σάν Μουσείο παιχνιδιών.
Το μουσείο αποτελείται απο τέσσερα δωμάτια στο εσωτερικό του πύργου, το καθένα σε διαφορετικό επίπεδο και παρουσιάζει την ιστορία των παιχνιδιών από τα πρώτα παιχνίδια του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα.

(U-Bahn) γραμμές U3 και U6 ή (S-Bahn)γραμμές (S1,S2,S3,S4,S6,S7,S8), στάση Marienplatz

4. Νέο Δημαρχείο :
Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πλατείας της Παρθένου (Μαρίενπλατς) και φιλοξενεί το Δημοτικό Συμβούλιο, τα γραφεία του Δημάρχου και άλλες διοικητικές υπηρεσίες της πόλης του Μονάχου.
Το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, οι αρχές της πόλης αποφάσισαν να χτίσουν ένα νέο Δημαρχείο. Επιλέχθηκε ο σχετικός χώρος στη βόρεια πλευρά της Μαρίενπλατς και, για να ελευθερωθεί το οικόπεδο, κατεδαφίστηκαν 24 σπίτια. Η κατασκευή διήρκεσε από το 1867 ως το 1919. Το μνημειακό αυτό κτίριο με τις έξι αυλές είναι κορυφαίο αρχιτεκτονικό δείγμα της Γοτθικής Αναβίωσης στη Γερμανία. Η πρόσοψη είναι διακοσμημένη με γλυπτά από τους μύθους και την ιστορία της Βαυαρίας, εικόνες τοπικών αγίων και αλληγορικές μορφές. Ο θυρεός στο Νέο Δημαρχείο εικονίζει τον μοναχό, σύμβολο του Μονάχου (η πόλη πήρε το όνομά της από τους μοναχούς που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή).
Στην κορυφή του πύργου δεσπόζει η ορειχάλκινη μορφή του Μύνχνερ Κιντλ, συμβόλου της βαυαρικής πρωτεύουσας. Το ρολόι του πύργου είναι το τέταρτο μεγαλύτερο μουσικό ρολόι της Ευρώπης. Κάθε μέρα, οι 43 καμπάνες του ηχούν, ενώ πολύχρωμες μηχανικές μορφές χορεύουν στο ρυθμό της μουσικής. Οι μορφές κινούνται προς δύο κατευθύνσεις και χορεύουν έναν ιπποτικό χορό προς τιμήν του γάμου του δούκα Γουλιέμου Ε' με τη Ρενάτα της Λωρραίνης ενώ χορεύουν και τον Σέφλερταντς, το Χορό των Βαρελάδων, ο οποίος χορεύεται και στους δρόμους του Μονάχου σε ανάμνηση της λήξης της επιδημίας της πανούκλας το 1517. Το βράδυ, στις γέφυρες του επταώροφου πύργου εμφανίζονται οι μορφές των νυχτοφυλάκων, που φυσάνε ένα κέρας προς την πλευρά του Άγγελου της Ειρήνης (Φρίντενζενγκελ). Η πανοραμική θέα από την κορυφή του πύργου είναι εντυπωσιακή.

(U-Bahn) γραμμές U3 και U6 ή (S-Bahn)γραμμές (S1,S2,S3,S4,S6,S7,S8), στάση Marienplatz

5. Υπαίθριες αγορές:


Münchner Flohmarkt auf der Theresienwiese
Η μεγαλύτερη και πιο γνωστή από όλες τις υπαίθριες αγορές στο Μόναχο είναι χωρίς αμφιβολία η υπαίθρια αγορά στο Theresienwiese. Παραδοσιακά γίνεται μία φορά το χρόνο, το πρώτο Σάββατο του Εαρινού Φεστιβάλ Μονάχου (τον Απρίλιο). Το Münchner Flohmarkt auf der Theresienwiese συγκεντρώνει περίπου 2.000 εμπόρους και περισσότερους από 80.000 επισκέπτες από όλη την Ευρώπη.

Η επόμενη διοργάνωση θα γίνει το Σάββατο 16 Απριλίου από τις 6 το πρωί έως τις 4 μετά το μεσημέρι.
Διεύθυνση: Theresienwiese (Matthias-Pschorr-Straße 1, 80336 München)

Η υπαίθρια αγορά του Trabrennbahn Daglfing
"Πολύχρωμη, μεγάλη και γοητευτική": Αυτό θα πρέπει σίγουρα να είναι το σύνθημα της υπαίθριας αγορά Trabrennbahn Daglfing στο Μόναχο (München Flohmarkt Daglfing). Μια υπαίθρια αγορά για όλη την οικογένεια, που διοργανώνεται σε έναν τεράστιο εξωτερικό χώρο, αλλά έχει επίσης ένα στεγασμένο χώρο για τις βροχερές ημέρες.
Από καροτσάκια μωρών μέχρι ρούχα και παιχνίδια για τα μικρά παιδιά, παιχνίδια για όλη την οικογένεια, παιδικά βιβλία, μουσική, ακόμα και αντικείμενα καθημερινής χρήσης για τον κήπο και το σπίτι, ο καθένας βρίσκει κάτι ενδιαφέρον πάντα. Σε αυτή την υπαίθρια αγορά είναι δυνατό να βρεθεί ξαφνικά η μοτοσικλέτα των ονείρων σας, να πάρετε στα χέρια σας ένα παλιό, αλλά εξαιρετικά λειτουργικό πικάπ και να εντοπίσετε μια μοναδική λάμπα με ένα vintage σχεδιασμό.
Οι εραστές της αντίκας θα βρουν εδώ τα αντικείμενα που επιθυμούν. Είτε πρόκειται για ένα παλιό κομμάτι επίπλου, έναν κρυστάλλινο πολυέλαιο ή μια πολύτιμη πορσελάνη από μια παλιά οικογενειακή κληρονομιά, η αγορά αυτή εγγυάται συγκινήσεις.

Η υπαίθρια αγορά Daglfing λειτουργεί κάθε Παρασκευή και Σάββατο του έτους (εκτός αργιών), από το πρωί μέχρι το απόγευμα.Ώρες λειτουργίας από τις 8 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι και το Σάββατο από τις 6 το πρωί έως τις 4 μετά το μεσημέρι
Διεύθυνση: Rennbahnstraße 35, 81929 Munich

Kavallerie markt
Αυτή η υπαίθρια αγορά πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα,αν και βρίσκεται λίγο έξω από το κέντρο του Μονάχου, η Kavalleriemarkt είναι εύκολα προσβάσιμη με αυτοκίνητο ή με τη δημόσια συγκοινωνία.
Οι αντίκες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των αντικειμένων που πωλούνται στο Kavalleriemarkt. Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό του Kavalleriemarkt, είναι οι δημιουργίες από ανακυκλωμένα υλικά που συμβάλλουν σημαντικά στη γοητεία της αγοράς και την καθιστά κατά κάποιο τρόπο μοναδική.

κάθε Παρασκευή 10:00 π.μ.-20.00 μμ και κάθε Σάββατο 8:00 πμ - 20:00 μμ, στο Schwere-Reiter-Straße 15 (μεταξύ Ackermann και Dachauerstraße)
Διεύθυνση: Schwere Reiter Straße 15, 80797 Munich

Viktualienmarkt
Λίγα βήματα από την πίσω μεριά της πλατείας βρίσκεται η Viktualienmarkt, η υπαίθρια αγορά του Μονάχου. Αναπτύχθηκε από μια αρχική αγορά των αγροτών σε μια λαϊκή αγορά για καλοφαγάδες. Σε μια περιοχή που καλύπτει 22.000 m 2 ,140 πάγκους και καταστήματα προσφέρει λουλούδια, εξωτικά φρούτα, παιχνίδια, πουλερικά , μπαχαρικά, τυρί, ψάρι, χυμούς είδη για το σπίτι και τουριστικά,καθώς και ορισμένες υπαίθριες μπυραρίες.

Οι περισσότεροι πάγκοι και τα καταστήματα είναι ανοιχτά απο Δευτέρα έως Σάββατο 8 το πρωί μέχρι 20:00 αλλά στη Biergarten δεν ανοίγουν μέχρι τις εννέα πολλοί πάγκοι και κλείνουν κοντά στις 6 το απόγευμα, πριν από την κανονική ώρα κλεισίματος. Υπάρχουν ειδικές ώρες λειτουργίας για ανθοπωλεία, αρτοποιεία και εστιατόρια.

6. Αγγλικός κήπος :
Είναι ένα μεγάλο δημόσιο πάρκο στο κέντρο του Μονάχου στη Βαυαρία, που εκτείνεται από το κέντρο της πόλης προς τα βορειοανατολικά όριά της. Δημιουργήθηκε το 1789 από τον Sir Benjamin Thompson (1753-1814),δέχτηκε πολλές βελτιώσεις και τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών από τους διάφορους διαδόχους. Με έκταση 3,7 χλμ², ο Αγγλικός κήπος είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια αστικά πάρκα του κόσμου, μεγαλύτερος από το Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης. Το όνομα αναφέρεται στο στυλ της κηπουρικής. Ο όρος «αγγλικός κήπος» χρησιμοποιείται έξω από τον αγγλόφωνο κόσμο για να αναφερθεί στο στυλ της άτυπης κηπουρικής τοπίου, που ήταν δημοφιλής στη Βρετανία από τα μέσα του 18ου αιώνα έως τις αρχές του 19ου αιώνα.Στο πάρκο θα βρείτε πολλα τραπέζια για πικ νικ ,δρομάκια για περίπατο ,άμαξες και φυσικά πολλές μπυραρίες. Εάν επιθυμείτε να χαλαρώσετε έχοντας επαφή με τη φύση, σίγουρα το συγκεκριμένο αξιοθέατο προκρίνεται ως ιδανική επιλογή.

Μετρό (U-Bahn) γραμμές U3 και U6, σταθμός Odeonsplatz

7. Allianz Arena:
Για κάθε ποδοσφαιρόφιλο το συγκεκριμένο στάδιο του Μονάχου εμπνέει σίγουρα σεβασμό. Είναι η έδρα δύο τεράστιων ποδοσφαιρικών συλλόγων της Μπάγερν Μονάχου (FC Bayern Munchen) και της Μόναχο 1960 (TSV 1860 Munchen), οι οποίοι μετακινήθηκαν εδώ από την παλιά κοινή τους έδρα που ήταν το Ολυμπιακό στάδιο του Μονάχου. Το στάδιο άρχισε να λειτουργεί το 2005, φιλοξένησε αγώνες του παγκοσμίου κυπέλλου του 2006 και είναι το μοναδικό γήπεδο στον κόσμο που μπορεί να αλλάξει το χρώμα στο εξωτερικό του ανάλογα βέβαια με τον αγώνα ή την εκδήλωση που πρόκειται να φιλοξενήσει. Η χωρητικότητα του γηπέδου είναι 69.901 θεατές και το όνομά του προήλθε από την εμπορική συμφωνία που σύναψε ο όμιλος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών με τους δύο συλλόγους που προχώρησαν στη κατασκευή του. Πάντως εάν επιθυμείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά κάποιον αγώνα, καλό θα ήταν να φροντίσετε για την έγκαιρη προμήθεια του εισιτηρίου καθώς και οι δύο ομάδες αγωνίζονται με αυξημένη πληρότητα στις εξέδρες τους.

(U-Bahn) μπλε γραμμής U6 ,σταθμός Fröttmaning

8. Oktoberfest:
Είναι σίγουρα το φεστιβάλ για το οποίο το Μόναχο είναι γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για μία σειρά εκδηλώσεων που ξεκινούν στα τέλη του Σεπτέμβρη και ολοκληρώνονται στις αρχές του Οκτώβρη. Παρότι υπάρχουν αρκετές πόλεις με παρόμοιο φεστιβάλ, η γενέτηρά του Oktoberfest είναι το Μόναχο. Κάθε χρόνο έξι εκατομμύρια άνθρωποι συμμετέχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις και το φεστιβάλ αποτελεί σίγουρα αναπόσπαστο κομμάτι της βαυαρικής κουλτούρας. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι μια επίσκεψη στο Μόναχο εκείνη την περίοδο θα σας δώσει την ευκαιρία να συμμετάσχετε σε ένα τεράστιο γεγονός για τη σύγχρονη Γερμανία και ταυτόχρονα να δείτε τον παραδοσιακό τρόπο διασκέδασης των Γερμανών. Στα πλαίσια του φεστιβάλ βέβαια καταναλώνονται τεράστιες ποσότητες μπύρας αλλά μια ποικιλία από ιδιαίτερα εύγευστα φαγητά όπως τα ψητά λευκά λουκάνικα Weisswurst, οι τηγανίτες πατάτες (Reiberdatschi), παραδοσιακά ψωμάκια (Pretzel),ψητό χοιρινό(Schweinsbraten), πολλών ειδών αλλαντικά και άλλες λιπαρές τροφές. Σίγουρα αν θέλετε να διατηρήσετε τη σιλουέτα σας θα πρέπει να είστε εγκρατείς αλλά όπως και να έχει η εμπειρία της συμμετοχής θα είναι μοναδική.

9. Παλάτι του Μονάχου:
Χτίστηκε στα χρόνια της βασιλείας του Μαχιμιλιανού του δευτέρου της Βαυαρίας. Οι εργασίες ανέγερσης ξεκίνησαν το 1857 λόγω όμως προβλημάτων στη στατικότητα του εδάφους διήρκεσαν μέχρι το 1874. Αρχιτέκτονας του έργου ήταν ο Friedrich Bürklein, η τεχνοτροπία του αρχικά ήταν νεογοτθική στη συνέχεια όμως μετατράπηκε σε αναγεννησιακή. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Ίσαρ και σηματοδοτεί την αρχή των βασιλικών λεωφόρων. Το κτιριακό συγκρότημα αρχικά χρησιμοποιήθηκε σαν χώρος διαμονής των άριστων φοιτητών που σπούδαζαν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης, στη συνέχεια και μέχρι το 1949 στέγασε τη Βουλή του κρατιδίου (Bavarian Landtag). Το κτίριο από το 1958 δέχτηκε κάποιες επεκτατικές παρεμβάσεις ώστε να στεγάσει το νέο κοινοβούλιο. Μπορείτε να επισκεφτείτε το παλάτι και να θαυμάσετε τις μόνιμες εκθέσεις που φιλοξενούνται στις αίθουσες του ή ακόμα να δείτε τον χώρο του κοινοβουλίου εφόσον όμως το έχετε προγραμματίσει.

Σταθμός τραμ Maximilianeum ,κόκκινη γραμμή 19.

10. Καθεδρικός Nαός της Παναγίας:
Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης και αποτελεί το σύμβολο ολόκληρης της Βαυαρίας. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια του 12ου αιώνα σε γοτθικό ρυθμό και σήμερα είναι η έδρα του αρχιεπισκόπου. Παρότι καθημερινά τελείται η θεία λειτουργία ο ναός είναι επισκέψιμος για το κοινό. Τα δύο καμπαναριά του ναού είναι ορατά από όλα τα σημεία της πόλης διότι οι αρχές της πόλης έχουν απαγορεύσει την ανέγερση κτιρίων που ξεπερνούν τα 109 μέτρα εντός των ορίων του ιστορικού κέντρου. Ανεβείτε στον νότιο πύργο από την κορυφή του οποίου η θέα είναι καταπληκτική καθώς είναι ορατές ακόμα και οι Άλπεις.

(U-Bahn) γραμμές U3 και U6 ή (S-Bahn)γραμμές (S1,S2,S3,S4,S6,S7,S8), στάση Marienplatz

ΜΕΤΑΚΙΝΉΣΕΙΣ

Τα περισσότερα αξιοθέατα και προάστια του Μονάχου είναι προσβάσιμα από το μετρό (U-Bahn) και τον υπόγειο σιδηρόδρομο (S-Bahn). Υπάρχουν επίσης λεοφωρεία και το τραμ που καλύπτουν όλο το Μόναχο. Αν σας αρέσει το ποδήλατο , μην διστάσετε να νοικιάσετε ένα για τις μετακινήσεις σας. Το Μόναχο είναι μια πόλη φιλική προς τους ποδηλάτες . Τα μέσα μαζικής μεταφοράς υπολειτουργούν από τις 2 εώς τις 5 το πρωί. Το μετρό δεν λειτουργεί καθόλου ενώ το τραμ και κάποια λεοφωρεία έχουν δρομολόγια κάθε μια ώρα.Το κέντρο της πόλης του Μονάχου είναι στο μεγαλύτερο κομμάτι του πεζοδρομημένο και έτσι μπορεί κανείς να το περπατήσει πολύ εύκολα.

Μετρό
Το δίκτυο του μετρό (U-Bahn) είναι αρκετά εξαπλωμένο και υπάρχουν πολυάριθμες στάσεις που εξυπηρετούν τόσο το κέντρο της πόλης όσο και τα προάστεια. Εισιτήρια για το μετρό μπορείτε να προμηθευτείτε από τα εκδοτήρια στους σταθμούς του μετρό, καθώς μπορείτε και να εκδώσετε ημερήσιες κάρτες ή περισσότερων ημερών. Χάρτες του μετρό υπάρχουν σε κάθε σταθμό και διανέμονται δωρεάν. Το μετρό λειτουργεί από τις 5 το πρωί μέχρι τις 1 το βράδυ. Οι γραμμές του μετρό είναι 8.

Τραμ
Λειτουργούν 10 γραμμές τραμ που εξυπηρετούν όλη την πόλη και έχουν το πλεονέκτημα ότι δε σταματάνε στην κίνηση των δρόμων. Κατά τις βραδινές ώρες και όταν όλα τα υπόλοιπα μέσα συγκοινωνίας δε λειτουργούν, κυκλοφορούν 4 νυχτερινές γραμμές του τραμ.

Λεωφορείο
Υπάρχουν περίπου 70 λεωφορειακές γραμμές οι οποίες εξυπηρετούν κάθε γωνιά της πόλης του Μονάχου.

Τα εισιτήρια καθώς και οι κάρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα μέσα μεταφοράς (τραμ,λεωφορείο,τρενο και μετρο)

single Ticket : ισχύει για μία μόνο διαδρομή προς μία κατεύθυνση για τρεις ώρες. Τιμή περίπου 2,80 €
Ημερήσιο Εισιτήριο εσωτερική ζώνη (Single Tageskarte Innenraum) 6,60 ευρώ
3 Day Ticket εσωτερική ζώνη (Single 3-Tagekarte Innenraum) 16,50 ευρώ
Day Ticket XXL area (Single Tageskarte XXL) 8,80 ευρώ
Day Ticket entire network (Single Tageskarte Gesamtnetz) 12,80 ευρώ

Διαβάστε ακόμα top10SIF Μόναχο

Περισσότερες πληροφορίες στην ταξιδιωτικη μου ιστορία "Φωτο-ιστορια Βιεννη-Σαλτσμπουργκ-Μοναχο!!!"

© 2017 Το ταξιδιωτικό blog travelSIF Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!