
ΠΡΑΓΑ
Είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας. Χτισμένη στον ποταμό Μολδάβα , στην κεντρική Βοημία. Αποκαλείται επίσης «η χρυσή πόλη» και «μητέρα των πόλεων». Από το 1992, το ιστορικό κέντρο της Πράγας ανήκει στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Σύμφωνα με το θρύλο, η Πράγα ιδρύθηκε από την Πριγκίπισσα Λιμπούσε και το σύζυγό της, Πρέμυσλ, ιδρυτή της ομώνυμης δυναστείας. Τον αρχικό πυρήνα της πόλης αποτελούσε ένα κάστρο σε ένα λόφο στη δεξιά όχθη του Μολδάβα, γνωστό ως Βίσεχραντ, που σημαίνει «υψηλό, ανώτερο κάστρο». Σύντομα, η πόλη έγινε η έδρα των Βασιλέων της Βοημίας, κάποιοι εκ των οποίων κυβέρνησαν αργότερα ως αυτοκράτορες της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, καθώς και σημαντικότατο εμπορικό κέντρο, το οποίο προσέλκυε εμπόρους από όλη την Ευρώπη.
Η πόλη άνθισε το 14ο αιώνα, κατά τη βασιλεία του Καρόλου του 4ου, ο οποίος διέταξε την κατασκευή του Νόβε Μιέστο, της Νέας Πόλης, δίπλα στην Παλαιά. Επίσης ανεγέρθηκε η Γέφυρα του Καρόλου, η οποία και συνέδεε τη νέα περιοχή με τη Μάλα Στράνα. Μνημεία της εποχής αυτής είναι και ο Καθεδρικός του Αγίου Βίτου μέσα στο κάστρο Χράντσανι, ο παλαιότερος γοτθικός καθεδρικός ναός στην κεντρική Ευρώπη, καθώς και το Πανεπιστήμιο Καρόλου, το παλαιότερο πανεπιστήμιο στην κεντρική Ευρώπη. Κατά τη βασιλεία του Βεντσεσλάβου Δ΄, ο Γιαν Χους, θεολόγος και λέκτορας Πανεπιστημίου, διεξήγαγε τις ομιλίες του στην Πράγα, κηρύσσοντας τις ιδέες του για τη μεταρρύθμιση της εκκλησίας. Έχοντας γίνει επικίνδυνος για πολιτικούς και θρησκευτικούς λόγους, ο Χους κάηκε στην πυρά το 1415.
Η Πράγα ήταν μια από τις λίγες ευρωπαϊκές πόλεις που έμειναν σχετικά άθικτες κατά τη διάρκεια των παγκόσμιων πολέμων. Υπάρχουν πολλά παλαιά κτήρια με όμορφες τοιχογραφίες. Περιέχει μια από πιο παλιές και ποικίλες συλλογές της αρχιτεκτονικής παγκοσμίως, από μπαρόκ, την αναγέννηση μέχρι αρ νουβώ και κυβισμό.
ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΌΣ ΟΔΗΓΌΣ
ΑΕΡΟΔΡΌΜΙΟ
Διεθνής αερολιμένας Πράγας Václav Havel (PRG)
Βρίσκεται στην βορειοδυτική άκρη της πόλης και απέχει από το κέντρο της περίπου 17 χιλιόμετρα και άνοιξε το 1937.
Τον Οκτώβριο του 2012 μετονομάστηκε επίσημα σε Αεροδρόμιο Václav Havel (πήρε το όνομα του πρώτου, μετά την Βελούδινη Επανάσταση, προέδρου της χώρας, του Václav Havel). Το 2007 τον αερολιμένα της Πράγας είχαν αναγνωρίσει τον καλύτερο αερολιμένα της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Ο Αερολιμένας έχει 4 τερματικά:
Τερματικό 1: εξυπηρετεί τις διαδρομές των χωρών εκτός Συμφωνίας Σένγκεν,
Τερματικό 2: εξυπηρετεί τις διαδρομές των χωρών της Συμφωνίας Σένγκεν,
Τερματικό 3: εξυπηρετεί ιδιωτικές διαδρομές,
Τερματικό 4: δεν εξυπηρετεί διαδρομές. Είναι το πρώτο τερματικό του αερολιμένα, που χτίστηκε το 1937.
Αστικά λεωφορεία
Δεν υπάρχει σύνδεση με τρένο ή μετρό από/προς το αεροδρόμιο. Τα αστικά λεωφορεία μεταφέρουν τους ταξιδιώτες προς/απο τους σταθμούς του μετρό. Τα λεωφορεία είναι φτηνά (το εισιτήριο κοστίζει 32 CZK Κορώνες Τσεχίας), υπάρχει στάση λεωφορείων έξω από κάθε terminal και τα λεωφορεία φεύγουν κάθε 10 λεπτά.
Γραμμή 119: Από το αεροδρόμιο στο σταθμό Dejvická του μετρό, σύνδεση με τη πράσινη γραμμή Α. Γραμμή 100: Από το αεροδρόμιο στο σταθμό Zličín του μετρό, σύνδεση με τη κιτρινη γραμμή Β.
Γραμμη 179: μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγαλύτερο ταξίδι από το αεροδρόμιο της Πράγας στον σταθμό της Πράγας μετρό Nové Butovice κίτρινη γραμμή Β.
Νυχτερινή γραμμή 510: Δρομολόγιο κάθε 30 λεπτά. Πηγαίνει στα νότια της πόλης αλλά περνά κοντά από το κέντρο στις στάσεις Jiráskovo náměstí ή I. P. Pavlova. Χρόνος διαδρομής 42 λεπτά.
ΕΞΠΡΕΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ
Η γραμμή Εξπρές λειτουργεί καθημερινά σε τακτά 30λεπτα διαστήματα.
Από το αεροδρόμιο προς το κέντρο: 6:35 π.μ. - 22:05 μ.μ.
Από το κέντρο προς το αεροδρόμιο: 5:45 π.μ. - 21:15 μ.μ.
Στάσεις: αεροδρόμιο, Namesti Republiky (μόνο στην κατεύθυνση από το αεροδρόμιο και για αποβίβαση μόνο), Masarykovo nadrazi (μόνο στην κατεύθυνση από το αεροδρόμιο και για αποβίβαση μόνο), Κεντρικός Σιδηροδρομικός σταθμός "Hlavní nádraží".
Λόγω απρόβλεπτων συνθηκών κυκλοφορίας υπολογίστε την ανάλογη διάρκεια μετάβασης.
Λεωφορείο Cedaz
Άλλη επιλογή είναι η χρησιμοποίηση του λεωφορείου Cedaz, το οποίο αναχωρεί περίπου κάθε 30 λεπτά και θα σας πάει ευθεία σε στάση στο κέντρο της Πράγας. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 150 CZK το άτομο. Μειονέκτημα της μεταφοράς αυτής είναι, ότι στην τιμή του εισιτηρίου συμπεριλαμβάνεται μόνον 1 αποσκευή και το λεωφορείο λειτουργεί μόνον από τις 7 έως τις 21 την ώρα.
Τα εισιτήρια στην Πράγα είναι τα ίδια για όλα τα μέσα μεταφοράς (λεωφορείο ,τράμ , μετρό):
Το Βασικό εισιτήριο διάρκεια 90 λεπτών κοστίζει 32 CZK
Το εισιτήριο των 30 λεπτών κοστίζει 24 CZK.
Υπάρχουν βέβαια και εισιτήρια που ισχύουν για 1( 110 κορώνες )και 3( 310 κορώνες ) ημέρες και μακροπρόθεσμα (μηνιαία, τριμηνιαία και ετήσια) εισιτήρια.
Παιδιά 0-5 ετών μπορούν να ταξιδεύουν δωρεάν χωρίς οποιοδήποτε έγγραφο ή αποδεικτικό ηλικίας.
Παιδιά 6- 9 ετών μπορούν να ταξιδεύουν δωρεάν, θα πρέπει όμως να έχουν μια ταυτότητα / διαβατήριο με το όνομά τους, την ημερομηνία γέννησης και φωτογραφία τους, ώστε να λανβάνουν την έκπτωση.
Παιδιά 10-14 ετών μπορούν να αγοράσουν εκπτωτικά εισιτήρια στο 50%, θα πρέπει όμως να έχουν μια ταυτότητα / διαβατήριο με το όνομά τους, την ημερομηνία γέννησης και φωτογραφία τους, ώστε να λανβάνουν την έκπτωση
Κάθε σταθμός έχει μηχανήματα αυτόματης πώλησης για την αγορά των εισιτηρίων. Τα εισιτήρια μπορούν επίσης να αγοραστούν σχεδόν σε οποιαδήποτε κατάστημα καπνού.
ΤΑΞΙ
Η πιάτσα των ταξί βρίσκεται έξω απο κάθε τερματικό. Αν πάρετε ταξί χωρίς προ-κράτηση, είναι σκόπιμο να διαπραγματευτείτε μία τιμή ή τουλάχιστον να σας δώσουν μια εκτίμηση τιμής πριν επιβιβαστείτε. Έχουν σημειωθεί αρκετές αναφορές σχετικά με «πειραγμένα» ταξίμετρα.Η τιμη ξεκινάνε απο τα 25ευρω και αυξάνεται ανάλογα τον προορισμό.
ΑΞΙΟΘΈΑΤΑ
1. Γέφυρα του Καρόλου :
Ισως το κεντρικότερο σημείο της πόλης.Είναι μία από τις πλέον φημισμένες αψιδωτές και ιστορικές γέφυρες της Ευρώπης. Βρίσκεται στον ποταμό Μολδάβα στο κέντρο της Πράγας. Η κατασκευή της άρχισε το 1357 υπό την αιγίδα του βασιλιά Καρολου Δ' προς τιμή του οποίου και φέρει το όνομα, και τελείωσε στην αρχή του 15ου αιώνα. Ηταν η σημαντικότερη σύνδεση μεταξύ της Παλαιάς Πόλης και των παρακείμενων περιοχών μέχρι το 1841. Επίσης, η κτιστή αυτή γέφυρα κατέστησε την Πράγα σημαντικό κόμβο στον εμπορικό δρόμο μεταξύ της Ανατολικής και της Δυτικής Ευρώπης.
Η γέφυρα ονομάστηκε αρχικά «Πέτρινη Γέφυρα» ή «Γέφυρα της Πράγας» και από το 1870 «Γέφυρα του Καρόλου».
Εχει μήκος 516 μέτρα και σχεδόν 10 μέτρα πλάτος, φέρει 16 αψίδες που στηρίζονται σε 15 εγκάρσια βάθρα. Η γέφυρα διακοσμείται σ΄ όλο το μήκος της με 30 αγάλματα , κυρίως μπαρόκ και γλυπτά. Τα περισσότερα δημιουργήθηκαν μεταξύ του 1683 και του 1714. Απεικονίζουν διάφορους αγίους προστάτες εκείνης της περιόδου. Οι πιο διάσημοι γλύπτες της εποχής συμμετείχαν στη διακόσμηση της γέφυρας. Με αφετηρία το 1965, όλα τα αγάλματα έχουν αντικατασταθεί συστηματικά από αντίγραφα και τα πρωτότυπα έχουν εκτεθεί στο lapidarium του Εθνικού Μουσείου.Κατά την διάρκεια της ημέρας η γέφυρα είναι γεμάτη με κόσμο με ζωγράφους, μικροπωλητές, περαστικούς και φυσικά εκατοντάδες τουρίστες.
Στάση του τραμ Karlovy lázně , εξυπηρετείται από της γραμμές 2,17,18 και 53.
2. Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας :
Είναι ένα μεσαιωνικό αστρονομικό ρολόι στο κέντρο της Πράγας. Το σημερινό ρολόι είναι ένα πιστό αντίγραφο του αρχικού, που καταστράφηκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Βρίσκεται στον νότιο τοίχο του Παλιού Δημαρχείου, στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης, και αποτελεί σημαντική και δημοφιλή τουριστική «ατραξιόν».
Είναι πιθανώς το τρίτο της Ευρώπης σε χρονολογική σειρά, μετά το αστρονομικό ρολόι της Πάδοβας (1344) στην Ιταλία και το θαυμάσιο αστρονομικό ρολόι του Στρασβούργου. Η αρχική κατασκευή του Αστρονομικού Ρολογιού στη βάση του γοτθικού πύργου του Δημαρχείου της Πράγας υπολογίζεται ότι πραγματοποιήθηκε το 1410 από τον ονομαστό ωρολογοποιό Νικόλαο του Κάνταν. Γνωστό από τότε μέχρι σήμερα στους Τσέχους ως Orloj (Ορλόι) από παράφραση της ελληνικής λέξης ωρολόγιον, απετέλεσε από τότε κόσμημα και σύμβολο της ιστορικής πρωτεύουσας της Βοημίας, της Τσεχοσλοβακίας και σήμερα της Τσεχίας. Το Ρολόι ανακαινίσθηκε κατά τη χρονική περίοδο 1552 -1560 από τον Γιαν Τάμπορσκι, ο οποίος τελειοποίησε και το μηχανισμό του Ρολογιού . Κάποια γλυπτά προστέθηκαν, κάποια αφαιρέθηκαν και άλλα μεταφέρθηκαν σε διαφορετική θέση, όπως για παράδειγμα ο Χάροντας (με τη μορφή του σκελετού), ο οποίος τοποθετήθηκε στη δεξιά πλευρά του Ρολογιού και έκτοτε παραμένει σε αυτή τη θέση.Το Αστρονομικό Ρολόι προσελκύει το ενδιαφέρον των κατοίκων και των τουριστών ιδίως στις ακέραιες ώρες, όταν το ρολόι σημαίνει την αντίστοιχη ώρα. Τότε στα μικρά παράθυρα πάνω από τις πλάκες του, και συμμετρικά ως προς μία ανάγλυφη μορφή ενός αγγέλου, τα παραθυρόφυλλα ανοίγουν και εμφανίζονται οι μορφές των ισάριθμων με τις ώρες Αγίων Αποστόλων. Πιο συγκεκριμένα , η σήμανση των ημερήσιων ωρών, έχει ως κυρίαρχο στοιχείο την παρέλαση των 12 Αποστόλων, αρχίζει για την ακρίβεια ως εξής: Πρώτα ο Χρόνος, με τη μορφή του Χάροντα, τραβά το σκοινί με το δεξί του χέρι, ενώ ταυτόχρονα αναποδογυρίζει την κλεψύδρα άμμου που κρατά στο αριστερό χέρι, δείγμα σημαδιακό της μετρήσεως του χρόνου που περνά. Εκείνη τη στιγμή ανοίγουν τα δύο μικρά παραθυρόφυλλα και οι Απόστολοι κινούνται αργά σχηματίζοντας κύκλο με επικεφαλής τον Απόστολο Πέτρο. Στο τέλος της επιδείξεως ο πετεινός λαλεί και το Ρολόι σημαίνει την ώρα.
Ακόμα 4 αγαλματίδια υπάρχουν ανά δύο αριστερά και δεξιά της πλάκας του Αστρονομικού Ρολογιού. η Ματαιοδοξία, που κοιτάζεται σε έναν καθρέπτη και η Απληστία (που απεικονίζεται συμβολικά με το μεσαιωνικό της στερεότυπο) ως «Εβραίο τοκογλύφο»,η Λαγνεία με τη μορφή Τούρκου, που στρέφει το κεφάλι του προς διάφορες πλευρές και του Χρόνου ως Χάροντα.
Η όλη κατασκευή του Αστρονομικού Ρολογιού της Πράγας δείχνει στους θεατές τρείς εξής ανεξάρτητες κινήσεις:
Την κίνηση του Ηλίου κατά τη διάρκεια μιας μέσης ηλιακής ημέρας.
Τη μέση περιφορά της Σελήνης κατά τη διάρκεια ενός συνοδικού (σεληνιακού) μήνα
Τη φαινόμενη ετήσια περιφορά του Ηλίου γύρω από τη Γη πάνω στην εκλειπτική.
Μεταξύ άλλων μεσα απο αυτές τις κινήσεις μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
Την ώρα πάνω σε δύο εικοσιτετράωρες (και όχι δωδεκάωρες όπως σε όλα σχεδόν τα ρολόγια) κλίμακες.
Τον παλαιό τσέχικο χρόνο, κατά τον οποίο (σύμφωνα με την αρχαία ρωμαϊκή παράδοση) οι ώρες υπολογίζονταν από τη δύση του Ηλίου (ηλιακή δύση = ώρα 0)
Το λυκαυγές και το λυκόφως
Διαιρεί το φως της ημέρας σε 12 άνισες ώρες, σύμφωνα με την αρχαία αιγυπτιακή ή βαβυλωνιακή και στη συνέχεια βυζαντινή παράδοση (και σήμερα ακόμα, στη μοναστηριακή Αθωνική χερσόνησο, η ημέρα των μοναχών χωρίζεται πάντα σε 12 ώρες από την ανατολή μέχρι τη δύση του Ηλίου, αλλά η διάρκεια της κάθε ώρας μεταβάλλεται ανάλογα με την εποχή του έτους
Η περιστροφή εμφανίζει τις διάφορες φάσεις του φυσικού δορυφόρου της Γης)
Την αλλαγή του έτους
Τη φαινομενική περιφορά των αστερισμών και των απλανών άστρων.
Το ζωδιακό κύκλο και τον αστρικό χρόνο
Την εαρινή (21 Μαρτίου) και την φθινοπωρινή (22-23 Σεπτεμβρίου) ισημερία
Το χρόνο του θερινού (21-22 Ιουνίου) και του χειμερινού (21-22 Δεκεμβρίου) ηλιοστασίου και άλλα πολλα.
Η διακόσμηση του ρολογιού ολοκληρώθηκε το 1865 με το ζωγραφιστό «ημερολόγιο» σε έναν κυκλικό δίσκο κάτω από το Ρολόι. Η ιδιόμορφη αυτή απεικόνιση, κάτω ακριβώς από τις πλάκες του κυρίως Ρολογιού, αντικατέστησε το παλαιότερο περιστρεφόμενο ημερολόγιο. Στον κυκλικό αυτό δίσκο απεικονίζονται:
1) Στον εξωτερικό κυκλικό δακτύλιο οι 365 ημέρες του έτους, με τις αντίστοιχες εορτές των αγίων.
2) Στον αμέσως επόμενο δακτύλιο οι εικόνες του Μάνες γύρω από την αγροτική ζωή της Βοημίας μετατράπηκαν σε 12 κυκλικές απεικονίσεις που συμβολίζουν σε αλληγορική μορφή τους ισάριθμους μήνες του έτους.
3) Στον επόμενο εσωτερικό δακτύλιο δώδεκα μικρότερες σε μέγεθος κυκλικές παραστάσεις των ζωδιακών συμβόλων.
4) Τέλος, στον εσώτατο μικρό κεντρικό δίσκο απεικονίζεται η σχηματική παράσταση του Κάστρου της Πράγας, που αποτελεί το θυρεό της. Στο μουσείο της Πράγας φυλάσσονται τα αυθεντικά έργα του Μάνες.
Συμμετρικά του ημερολογίου του Μάνες παρατηρούμε ακόμα 4 αγαλματίδια, ανά δύο αριστερά και δεξιά. Την Επιστήμη με τη μορφή ενός λόγιου που κρατά ανοικτό βιβλίο, την Έρευνα με τη μορφή ενός αστρονόμου που κρατά ένα μικρό τηλεσκόπιο το Εμπόριο και η Δικαιοσύνη, η τελευταία ως τιμωρός άγγελος με ασπίδα στο δεξί χέρι και σπαθί στο αριστερό.
Την «παρέλαση των αποστολών» μπορείτε να την παρακολουθήσετε καθε μία ώρα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ.
Ο πύργος του ρολογιού προσφέρει αξέχαστη θέα σε όλο το ιστορικό κέντρο.
Υπάρχει και ασανσέρ!
Ανοιχτά καθημρινά: 9:00 - 22:00., Δευτέρα 11:00 - 22:00
Η κοντινότερη στάση μετρο είναι Staroměstská ,πράσινη γραμμή
3. Καθεδρικός Ναός του Αγ. Βίτου:
Δεσπόζει στον λόφο πάνω από τον ποταμό Μολδάβα, είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της Πράγας, με μήκος 124 μ και πλάτος 60 μ. Το κωδωνοστάσιό της με ύψος 99,5 μ θεωρείται ο ψηλότερος ιστορικός πύργος της Πράγας.Ο ναός φιλοξενεί το μεγαλοπρεπές θησαυροφυλάκιο με τα κοσμήματα του στέμματος, άγια λείψανα καθώς και υπόγεια κρύπτη με τους τάφους πολλών ηγεμόνων και βασιλιάδων του Τσέχικου βασιλείου.Στα ερείπια ενός παγανιστικού ναού έκτισε ο ηγεμόνας Βάτσλαβ αρχικά μια μικρή ροτόντα, την οποία την αφιέρωσε στον άγιο Βίτο. Για λόγους μικρής χωρητικότητας κατεδαφίστηκε το κτίσμα και στην θέση του ανεγέρθηκε μια βασιλική. Τελικά κατεδαφίστηκε και αυτή και οι εργασίες για την κατασκευή του μεγάλου καθεδρικού ναού ξεκίνησαν το 1344, όταν η Πράγα είχε ήδη οριστεί αρχιεπισκοπή.Τον επικεφαλή αρχιτέκτονα Ματθίας από τον Αρά, τον έφερε ο αυτοκράτορας ο Κάρολος Δ΄ από την Γαλλία. Μερικά χρόνια αργότερα όμως πέθανε, και ο Κάρολος Δ΄ ανέθεσε την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου στον νεαρό Πέτρ Πάρλερ.Η έναρξη των Χουσιτικών Πολέμων έγινε αιτία να διακοπούν για άλλη μια φορά οι εργασίες. και παρόλο που στην εποχή της αναγέννησης ολοκληρώθηκε το κωδωνοστάσιο, ο ναός παρέμεινε ημιτελής μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα.Ο κύριος αρχιτέκτονας της ολοκλήρωσης του καθεδρικού ναού ο Josef Mocker έφερε το κτίσμα στο τέλος και ο ναός αγιάστηκε το 1929.
Ανοιχτά καθημερινά: 9:00 - 22:00., Δευτέρα 11:00 - 22:00
4.Πλατία παλιάς πόλης:
Με την πρώτη ματιά θα αισθανθείτε την ατμόσφαιρα των σκληρών χρόνων του Μεσαίωνα.Αποτελεί το κέντρο της πόλης και είναι ένα μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής με κτίρια χτισμένα σε ρωμαϊκό ,Γοτθικό, Αναγεννησιακο, Μπαρόκ ακόμα και σε Αρτ Νουβώ . Κάθε κτίριο που περιστοιχίζει την πλατεία είναι μια ολόκληρη ιστορία, και όλα μαζί συνθέτουν μια εικόνα απαράμιλλης ομορφιάς. Μεταξύ άλλων απο τα σημαντικότερα αξιοθέατα που βρίσκονται στην πλατείας, είναι το ρολόι του παλιού δημαρχείου, η εκκλησία της Tyn, οι δύο πύργοι της οποίας είναι ίσως οι ωραιότεροι της Πράγας, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το άγαλμα του Jan Hus.Ακόμα στην πλατεία υπάρχουν εστιατόρια, καφέ, μαγαζια για σουβενιρ,γκαλερι,μουσεία srteet artist ,μιμοι και πολλές άμαξες. Ενδιαφέρον σημειώνουν και τα γύρω στενά.Ακολουθώντας τις ταμπέλες που γράφουν Karluv Most, κατά μήκος της οδού «Κάρλοβα», ανάμεσα σε πλήθη ντόπιων και επισκεπτών, θα φτάσεται στην πολυσύχναστη Γέφυρα του Καρόλου.
Η κοντινότερη στάση μετρο είναι Staroměstská ,πράσινη γραμμή
5. Church Týn:
Είναι μια γοτθική εκκλησία και ένα κυρίαρχο χαρακτηριστικό της παλιάς Πόλη της Πράγας, στην κεντρική πλατία. Υπήρξε η κύρια εκκλησία της πόλης από τον 14ο αιώνα. Ο πύργους της εκκλησίας είναι 80 μέτρα ύψος και ολοκληρώνεται με τέσσερα μικρά καμπαναριά.
Τον 11ο αιώνα, στο σημείο βρισκόταν μια ρωμανική εκκλησία ονόματι Tyn, που χτίστηκε εκεί για τους ξένους εμπόρους που έρχονται απο το κοντινό Týn Courtyard(εξού και το όνομα) και το 1256 αντικαταστάθηκε από ένα πρώιμο γοτθικό εκκλησάκι της Παναγίας, που ανήκε στο χτιστιανικό κίνημα της ,του βασιλείου της Βοημίας ,Hussites. Η κατασκευή του σημερινού ναού ξεκίνησε στα τέλη του 14ου αιώνα, σε γοτθικό στυλ υπό την επίβλεψη του Matthias του Arras και αργότερα του Peter Parler. Μέχρι τις αρχές του 15ου αιώνα, η κατασκευή είχε σχεδόν ολοκληρωθεί, μόνο οι πύργοι, το αέτωμα και την οροφή έλειπαν. Ο ναός βρισκόταν υπο την επιρροή των Hussites για δύο αιώνες και του John του Rokycan , του μέλλοντικού αρχιεπισκόπου της Πράγας, ο οποίος έγινε εφημέριος της εκκλησίας το 1427. Στο αέτωμα τοποθετήθηκε το γλυπτό του βασιλιά George του Poděbrady (1453-1471), μαζί με ένα τεράστιο χρυσό δισκοπότηρο, σύμβολο των Hussites. Η στέγη ολοκληρώθηκε στα 1450s, ενώ το αέτωμα και ο βόρειος πύργος ολοκληρώθηκαν λίγο, ενώ ο νότιος πύργος ολοκληρωθεί το 1511 .
Μετά το χαμένο Μάχη του White Mountain (1620) ξεκίνησε την εποχή των σκληρών θρησκευτικών μεταρρυθμίσεων. Κατά συνέπεια, το γλυπτά του «αιρετικού βασιλιά" George του Poděbrady (1453-1471) και το δισκοπότηρο αφαιρέθηκαν το 1626 και αντικαταστάθηκε από ένα γλυπτό της Παναγίας, με ένα τεράστιο φωτοστέφανο φτιαγμένο από από το προηπάρχον χρυσο δισκοπότηρο. Το 1679 η εκκλησία χτυπήθηκε από κεραυνό, και η επακόλουθη πυρκαγιά σε μεγάλο βαθμό καταστραφεί τον παλιό θόλο, ο οποίος αργότερα αντικαταστάθηκε από ένα χαμηλότερο μπαρόκ θόλο.
Η βόρεια πύλη είναι ένα θαυμάσιο παράδειγμα γοτθικής γλυπτικής, με ένα ανάγλυφο που απεικονίζει την Σταύρωση. Η κύρια είσοδος βρίσκεται στη δυτική πλευρά του ναού, μέσα από ένα στενό πέρασμα ανάμεσα στα σπίτια .Το παλαιότερο εκκλησιαστικό όργανο στην Πράγα βρίσκεται μέσα σε αυτό το ναό και είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά όργανα του 17ου αιώνα στην Ευρώπη.
Η κοντινότερη στάση μετρο είναι Staroměstská ,πράσινη γραμμή
6.Μουσεία:
ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ (Muzeum hracek)
Παρουσιάζει παιχνίδια από την Ευρώπη και την Αμερική.Βρίσκεται στο Κάστρο της Πράγας.Στην αυτήν την έκθεση θα είστε σε θέση να ρίξετε μια ματιά στον κόσμο των παιχνιδιών πολλών γενεών, από διαφορετικά υλικά και διαφορετικά μέρη του κόσμου.
Τραμ 22 ή 23 - στάση Malostranska, ή με τη γραμμή Α του μετρό - στάση Malostranska και ανεβείτε τα σκαλιά.
Ανοιχτά: καθημερινά 9.30 π.μ. - 5.30 μ.μ.
Τιμή εισιτηρίου 60 κορωνες
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΩΝ (Muzeum miniatur)
Όλα τα εκθέματα είναι έργα του Anatolij Konenko από την Σιβηρία. Είναι ένας από τους πέντε ανθρώπους στον κόσμο που ξέρουν καλά αυτήν την τεχνική. Ο Konenko ασχολείται με τις μινιατούρες ήδη 20 χρόνια, χρησιμοποιώντας δικές του τεχνικές και δικά του χειροποίητα εργαλεία.Εκθέτονται μινιατούρες, όπως η ζωγραφιά ενός καραβανιού καμηλών μέσα στην τρύπα μίας βελόνας, το μικρότερο βιβλίο του κόσμου και άλλα.Βρίσκεται στο Μοναστήρι του Στράχοβ.
Τραμ 22 ή 23, στάση Pohorelec.
Ανοικτά: καθημερινά, 9 π.μ. - 5 μ.μ.
Τιμή εισιτηρίου 17 κορώνες
7. Κάρλοβυ Βάρυ :
Είναι παγκοσμίως φημισμένη λουτρόπολη και πηγή των κρυστάλλων Βοημίας.Βρίσκεται σε απόστα δύο ωρών από την Πράγα και στην διαδρομή θα διασχίσετε χαρακτηριστικά τοπία της Δυτικής Βοημίας, με καλλιέργειες λυκίσκου καθώς και τμήματα των περίφημων βοημικών δασών. Αποτελεί μοναδικό συνδυασμό φυσικής ομορφιάς, ιαματικών πηγών και εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής. Ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Κάρολο Δ΄, το 14ο αιώνα. Βρίσκεται στη Δυτική Βοημία, 120 χλμ έξω από την Πράγα, κοντά στα σύνορα με την Γερμανία. Είναι κυριολεκτικά πνιγμένη μέσα στα δάση της κοιλάδας, του μικρού ποταμού Τέπλα, και φημίζεται για τις 12 θερμές ιαματικές πηγές της. Στο πέρασμα των αιώνων την έχουν επισκεφτεί αριστοκρατορες της Ευρώπης, αμέτρητοι συνθέτες, συγγραφείς, ποιητές, και άλλες προσωπικότητες ( Πέτρος ο Μέγας, ο Γκαίτε, ο Λίστ, ο Μπετόβεν, ο Μπαχ, ο Σοπέν). Η περιοχή είναι μικρή και εύκολα την βλέπεις με τα πόδια. ετσι λοιπόν περιηγηθείτε και θαυμάστε το Αυτοκρατορικό Θεραπευτήριο, το Θέατρο της πόλης, τις στοές και τα περιστύλια διαφόρων αρχιτεκτονικών ρυθμών, που στεγάζουν τις ιαματικές πηγές, όπως και τον φυσικό Θερμοπίδακα και τη Ρώσικη εκκλησία που βρίσκεται δίπλα στο δάσος.Η πόλη είναι επίσης γνωστή για το διεθνές φεστιβάλ κινηματογραφου και το δημοφιλές τσεχικό ηδύποτο Karlovarskα Becherovka που παρασκευάζεται από το ιαματικό νερό της πόλης, βότανα και ζάχαρη.Στο κέντρο απαγορεύονται τα αυτοκίνητα, γεγονός που κάνει την περιοχή ακόμα πιο όμορφη, καθώς οι επισκέπτες απολαμβάνουν τον περίπατο στον πλακόστρωτο δρόμο. Εκεί βρίσκεται επίσης και το εργοστάσιο γυαλιού "Moser glass".Τέλος υπάρχουν πολλά μαγαζιά με τσέχικα κρύσταλλα ,κοσμήματα,εστιατόρια καφέ και μαγαζιά για σουβενιρ.
Μπορείτε να πάρετε λεωφορείο απο την στάση Florenc,Dejvisca και απο το αεροδρομιο
Δρομολόγια: κάθε μια ώρα περίπου
Χρόνος ταξιδιού :2 'ωρες και 15' περίπου
Εισιτήριο: 120 κορώνες περιπου
8. Τσέσκι Κρούμλοβ :
Είναι μια μικρή πόλη στην περιοχή της νότιας Βοημίας , γνωστή για την ιστορική γοτθική αρχιτεκτονική της και το κάστρο Κρούμλοβ, ένα από τα μεγαλύτερα της Βοημίας,που εκτός από τους τεράστιους κήπους του με τις μικρές λιμνούλες και την τάφρο, διαθέτει και ένα θέατρό σε μπαρόκ αρχιτεκτονική, που χτίστηκε μεταξύ 1680 και 1682..Η πόλη και το κάστρο της χτίστηκαν στα τέλη του 13ου αιώνα σε ένα εμπορικής σημασίας πέρασμα του Μολδάβα ποταμού και στους αιώνες που ακολούθησαν υπήρξε η πρωτεύουσα του δουκάτου του Κρούμλοβ, μέχρι το 1910. Τα πέτρινα σπίτια της, συγκεντρωμένα γύρω από έναν μαίανδρο του ποταμού Βλτάβα, έχουν διατηρήσει τη μεσαιωνική και αναγεννησιακή μορφή της πόλης, η οποία το 1992 καταχωρήθηκε στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Η πόλη ονομάζεται Τσέσκι Κρούμλοβ (Τσεχικό Κρούμλοβ) για να διαφοροποιείται από το Moravský Krumlov (Μοραβικό Κρούμλοβ), στο νοτιοανατολικό σημείο της χώρας.Κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου της Τσεχοσλοβακίας η πόλη παρήκμασε, γεγονός που αντιστράφηκε τις τελευταίες δεκαετίες, χάρη την προσέλευση τουριστών από όλη την Ευρώπη.Το Τσεσκύ Κρουμλοβ είναι επίσης και ένα πολύ σημαντικό κέντρο πολιτισμού, διοργανώνοντας μερικά πολύ αξιόλογα φεστιβάλ, όπως το μεσαιωνικό φεστιβάλ Slavností pětilisté (το φεστιβάλ των πέντε πετάλων) που πραγματοποιείται κάθε χρόνο το Σαββατοκύριακο του θερινού ηλιοστασίου και το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ με διάφορες μουσικές από όλο τον κόσμο που πραγματοποιείται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η περιοχή προσφέρεται για πλήθος δραστηριοτήτων, όπως πεζοπορία, rafting και ιππασία και είναι ένας διαρκώς αναπτυσσόμενος τουριστικός προορισμός, με χιλιάδες επισκέπτες να καταφθάνουν εδώ κάθε χρόνο.
Μπορείτε να πάρετε λεωφορείο απο την στάση Florenc και Na Knizeci
Χρόνος ταξιδιού :2 'ωρες και 30' περίπου
9. Κάστρο της Πράγας:
Πρόκειται για το μεγαλύτερο μεσαιωνικό κάστρο της Ευρώπης το οποίο αποτελούσε κύρια κατοικία των Τσέχων βασιλιάδων για αρκετούς αιώνες.
Η ιστορία του κάστρου της Πράγας ξεκινάει τον 9ο αιώνα. Από τότε επαναλαμβανόμενοι πόλεμοι, φωτιές και ανακαινίσεις από διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις δημιούργησαν ένα πλέγμα από παλάτια, ναούς και προστατευτικά τείχη.
Το οικοδομικό σύμπλεγμα περιλαμβάνει τον Καθεδρικό του Saint Vitus, πύργους, μουσεία, γκαλερί τέχνης, ένα μοναστήρι, αρκετά παλάτια συμπεριλαμβανομένου του Lobkowicz Palace καθώς και του διάσημου συναυλιακού χώρου κλασικής μουσικής της Βασιλικής του Αγίου Γεωργίου.
Κάθε ώρα γίνεται αλλαγή φρουράς, ενώ ειδικά το μεσημέρι η τελετή λαμβάνει χώρα με τη συμμετοχή μουσικής μπάντας. Αναμφισβήτητα κατατάσσεται στα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της πόλης και κάθε χρόνο δέχεται πολλές χιλιάδες τουρίστες.
Στάση μετρό Malostranská (πράσινη γραμμή A) ή στάση τραμ Pražský hrad (γραμμές 2,12,15,18,20,22,57 και 91).
10. Εβραϊκή Συναγωγή και Νεκροταφείο:
Βρίσκεται 5 λεπτά απο την κεντρική πλατία της παλιάς πόλης και θεωρείται η παλιότερη λειτουργική συναγωγή στην Ευρώπη. Χτίστηκε το 1270 και με εξαίρεση την εποχή των Ναζί, κατοικείται ασταμάτητα μέχρι σήμερα. Στο Εβραϊκό μουσείο μπορείτε να ανακαλύψετε την πλούσια ιστορία των Εβραίων της πόλης και ένα νεκροταφείο το οποίο είναι πραγματικά τρομακτικό, καθώς λόγω έλλειψης χώρου έθαβαν τους νεκρούς τον ένα πάνω στον άλλο, σε 12 επίπεδα. Το νεκροταφείο είναι μικρό. Κι όμως υπολογίζεται ότι έχουν θαφτεί 100.000 Εβραίοι σε αυτό.
Στάση μετρό/ τραμ/λεωφορείου Staroměstská (Metro A, Tram 17 or 18, Bus 194, 207)
Στάση λεωφορείου U Staré školy (Bus 194)
MΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
Στην πράγα η μετακίνηση σας μπορεί να γίνει με τράμ ,μετρό ,λεωφορείο αλλα και με τα πόδια καθώς τα σημεία ενδιαφέροντως βρίσκονται σχετικά κοντά μεταξύ τους.
Τα εισιτήρια στην Πράγα είναι τα ίδια για όλα τα μέσα μεταφοράς (λεωφορείο ,τράμ , μετρό):
Το Βασικό εισιτήριο διάρκεια 90 λεπτών κοστίζει 32 CZK
Το εισιτήριο των 30 λεπτών κοστίζει 24 CZK.
Υπάρχουν βέβαια και εισιτήρια που ισχύουν για 1( 110 κορώνες )και 3( 310 κορώνες ) ημέρες και μακροπρόθεσμα (μηνιαία, τριμηνιαία και ετήσια) εισιτήρια.
Παιδιά 0-5 ετών μπορούν να ταξιδεύουν δωρεάν χωρίς οποιοδήποτε έγγραφο ή αποδεικτικό ηλικίας.
Παιδιά 6- 9 ετών μπορούν να ταξιδεύουν δωρεάν,
θα πρέπει όμως να έχουν μια ταυτότητα / διαβατήριο με το όνομά τους,
την ημερομηνία γέννησης και φωτογραφία τους, ώστε να λανβάνουν την
έκπτωση.
Παιδιά 10-14 ετών μπορούν να αγοράσουν εκπτωτικά εισιτήρια στο 50%,
θα πρέπει όμως να έχουν μια ταυτότητα / διαβατήριο με το όνομά τους,
την ημερομηνία γέννησης και φωτογραφία τους, ώστε να λανβάνουν την
έκπτωση
Διαβάστε ακόμα top10SIF Πράγα
Περισσότερες πληροφορίες στην ταξιδιωτική μου ιστορία "Χιονισμένη Πράγα!!!"