ΡΟΥΜΑΝΙΑ

2017-01-26

Είναι η έβδομη πολυπληθέστερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της, το Βουκουρέστι ,επίσης η έβδομη μεγαλύτερη πόλη της ΕΕ.Ο Ποταμός Δούναβης, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης μετά το Βόλγα εκβάλει στο Δέλτα της Ρουμανίας. Ακόμα την χώρα διασχίζουν τα Καρπάθια Όρη από βόρεια προς νοτιοδυτικά με ψηλότερη κορυφή την Μολντοβεάνουμε 2.544 μ..Η σύγχρονη Ρουμανία προέκυψε μέσα στα εδάφη της Ρωμαϊκής επαρχίας της Δακίας και δημιουργήθηκε το 1859 μέσω μιας προσωπικής ένωσης των πριγκιπάτων Μολδαβίας και Βλαχίας. Με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τα εδάφη που αντιστοιχούν σήμερα χονδρικά στη Δημοκρατία της Μολδαβίας καταλήφθηκαν από τη Σοβιετική Ένωση και λίγα χρόνια αργότερα η Ρουμανία έγινε σοσιαλιστική δημοκρατία και μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Μετά την Επανάσταση του 1989 η Ρουμανία ξεκίνησε την επάνοδο στη δημοκρατία και την καπιταλιστική οικονομία της αγοράς.Μετά από γρήγορη οικονομική ανάπτυξη της δεκαετίας του 2000, η Ρουμανία έχει οικονομία που βασίζεται κυρίως στις υπηρεσίες και είναι παραγωγός και εξαγωγέας μηχανών και ηλεκτρικής ενέργειας διαθέτοντας επιχειρήσεις όπως η Dacia και η Petrom. Το βιοτικό επίπεδο έχει βελτιωθεί και σήμερα η Ρουμανία είναι χώρα εισοδήματος άνω του μέσου με υψηλό Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης. Είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 2004 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2007. Περίπου 90% του πληθυσμού αυτοπροσδιορίζονται ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί και έχουν μητρική γλώσσα τη Ρουμανική, που είναι Ρομανική γλώσσα. Με πλούσια πολιτιστική ιστορία η Ρουμανία υπήρξε η πατρίδα σημαινόντων καλλιτεχνών, μουσικών, εφευρετών και αθλητών και διαθέτει ποικιλία τουριστικών αξιοθέατων.
Ελληνική παρουσία στη Ρουμανία υπάρχει επί τουλάχιστον 27 αιώνες.Άλλοτε, όπως κατά την εποχή των Φαναριωτών, η παρουσία αυτή έφθασε στην ηγεμονία, άλλοτε (όπως σήμερα) οι Έλληνες ήταν απλώς μια από τις πολλές εθνικές μειονότητες της Ρουμανίας.
Η Ελληνική κοινότητα αριθμεί μερικές χιλιάδες άτομα, τα περισσότερα στο Βουκουρέστι και στη γύρω περιοχή. Στη σειρά ακολουθούν οι νομοί Τούλτσεα και Κωνστάντζας και οι επί του Δούναβη Βραΐλας και Γκαλάτσι. Διαθέτει ακόμα και εθνικό μειονοτικό πολιτικό κόμμα,με όνομα "Ελληνική Ένωση της Ρουμανίας" (στα Ρουμανικά Uniunea Elena din Romania, UER) που ιδρύθηκε το 1990. Συμμετείχε για πρώτη φορά στις εκλογές του 1990 και παρότι πήρε το 0,04% των ψήφων, κέρδισε μια έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, που επιτρέπει στα πολιτικά κόμματα, που εκπροσωπούν ομάδες εθνικών μειονοτήτων να εξαιρούνται από το όριο εκλογής. Έτσι κερδίζει από τότε μια έδρα σε κάθε εκλογή.
Το κλίμα της Ρουμανίας γενικά είναι ηπειρωτικό. Στα βουνά και τα οροπέδια είναι ψυχρό ορεινό. Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 11 °C στα νότια και 7 °C στα βόρεια μέρη, αν και υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις λόγω του υψομέτρου. Ακραίες θερμοκρασίες που έχουν σημειωθεί στη χώρα είναι 44 °C στη περιοχή Μπαραγκάν και μέχρι -39 °C στη περιοχή της Μπρασόβ.

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΌΣ ΟΔΗΓΌΣ

ΑΕΡΟΔΡΌΜΙΟ

Στο Βουκουρέστι υπάρχουν 2 μεγάλα αεροδρόμια, το Αεροδρόμιο Bucharest Henri Coanda - Otopeni που είναι βέβαια το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ρουμανίας και το Αεροδρόμι Bucharest Aurel Vlaicu - Baneasa που ήταν κάποτε το μοναδικό αεροδρόμιο στο Βουκουρέστι.

Διεθνές αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου (OTP)
Επίσημη ονομασία από το 2004 Henri Coanda International Airport (προς τιμήν του ομώνυμου Ρουμάνου πρωτοπόρου πιλότου), ευρέως γνωστό ως Bucharest Otopeni International Airport. Βρίσκεται σε απόσταση 17 χλμ περίπου βορειοδυτικά από το Βουκουρέστι και είναι το σημαντικότερο και πιο πολυσύχναστο της Ρουμανίας.
Διαθέτει ένα μόνο Terminal το οποίο χωρίζεται σε 3 halls: ένα των διεθνών αναχωρήσεων, ένα των διεθνών αφίξεων και ένα των τοπικών πτήσεων γενικότερα. Συνολικά το αεροδρόμιο Otopeni στο Βουκουρέστι έχει 13 πύλες και προβλέπεται σύντομα η προέκτασή του με ένα ακόμα Terminal, 7 αποβάθρων.

Από & πρός:

Ταξί
Βρίσκονται στην έξοδο του τερματικού σταθμού και εξυπηρετούν κατα προτεραιότητα. Αν μετακινηθείτε στην πόλη με ταξί σιγουρευτείτε ότι είναι νόμιμο ,συνεννοηθείτε την τιμή πριν επιβιβαστείτε και να έχετε υπόψη σας ότι κοστίζουν αρκετά. Ο ναύλος εξαρτάται απο τα χιλιόμετρα με τιμές απο 1,39 λέι / km έως και 3,5 λέι / km .

Λεωφορεία
Το Express 783 που εκτελεί καθημερινά δρομολόγια για το κέντρο του Βουκουρεστίου και αναχωρεί από το αεροδρόμιο (terminal διεθνών αναχωρήσεων) κάθε 15 λεπτά από τις 05:30 έως 23:00, ενώ τα σαββατοκύριακα αναχωρεί κάθε 30 λεπτά. Η διαδρομή μέχρι το Βουκουρέστι διαρκεί 40-60 λεπτά και το εισιτήριο κοστίζει 7 lei με επιστροφή.

Τρένο
Τα Henri Coanda Express συνδέουν το διεθνές αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου Henri Coanda με το σιδηροδρομικό σταθμό Bucharest North. Οι επιβάτες μπορούν να φτάσουν στο CFR "Airport Stop" με τα λεωφορεία που αναχωρούν από τον τερματικό των αφίξεων.Το εισιτήριο για τους ενήλικες κοστίζει περίπου 6,8 λέι ,για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών δωρεάν, ενώ μεταξύ 5-10ετών , μαθητές, φοιτητές και συνταξιούχοι ταξιδεύουν με έκπτωση 50%.

Αυτοκίνητο
Υπάρχουν επίσης πολλές εταιρίες ενοικίασης αυτοκινήτων πολλές απο τις οποίες δεν χρειάζονται προέγκριση με κάρτα αλλά μπορείτε να πληρώσετε με μετρητά όταν φτάσετε εκεί. Ετσι ακολουθώντας τον αυτοκινητόδρομο Α3 θα φτάσετε στην πόλη .

ΑΞΙΟΘΈΑΤΑ

1. Κάστρο Peles:
Βρίσκεται κοντά στη Σινάια και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1883.
Είναι μίγμα Αναγεννησιακής Γερμανικής, Γαλλικής και Ιταλικής τεχνοτροπίας και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι πέτρα, τούβλο, ξύλο και μάρμαρο.
Ο βασιλιάς Carol I της Ρουμανίας (1839-1914), επισκέφθηκε για πρώτη φορά την περιοχή το 1866 και αγάπησε αμέσως το μαγευτικό ορεινό τοπίο και έτσι το 1872, αγόρασε 1.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης κοντά στον Piatra Arsa . Το κτήμα ονομάστηκε Royal Estate της Sinaia και ο θεμέλιος λίθος για το Peleş μπήκε στις 22 Αυγούστου του 1873. Πολλά βοηθητικά κτήρια χτίστηκαν ταυτόχρονα με το κάστρο,όπως οι θαλάμοι των φρουρών, το κτίριο Economat, το κυνηγετικό Foisor, οι βασιλικοί σταύλοι, και μια μονάδα παραγωγής ενέργειας.
Μέχρι το 1876,τα σχέδια απορρίπτονταν απο τον Carol I διότι ήταν αντίγραφα άλλων παλάτιων στη Δυτική Ευρώπη και ήταν υπερβολικά δαπανηρά.Ετσι υστερα απο διαγωνισμό ο Γερμανός αρχιτέκτονας Johannes Schultz παρουσίασε ενα πιο πρωτότυπο σχέδιο,κερδίζοντας και αποδίδοντας ένα μεγάλο αλπικό ανάκτορο που συνδυάζει διαφορετικά χαρακτηριστικά κλασικού ευρωπαϊκού στυλ, ιταλική κομψότητα και γερμανική αισθητική .
Αργότερα έγιναν προσθήκες μεταξύ 1893 και 1914 από τον Τσέχο αρχιτέκτονα Karel Liman, που σχεδίασε τους πύργους, συμπεριλαμβανομένου και του κεντρικό πύργο, ο οποίος φτάνει τα 66 μέτρα σε ύψος.
Το συνολικό μήκος του είναι 3.200 τετραγωνικά μέτρα και εσωτερικά είναι διακοσμημένο κυρίως σε μπαρόκ στύλ , με βαριά σκαλιστά ξύλα και εκλεκτά υφάσματα. Διαθέτει πάνω από 170 δωμάτια, πολλά απο τα οποία επηρρεασμένα από διάφορους πολιτισμούς , είναι εξαιρετικά πλούσια επιπλωμένα και διακοσμημένα ,φορτωμένα με πολυελαίους από κρύσταλλα Μουράνο, πορσελάνες Σεβρών, είναι ντυμένα με δέρμα από την Κόρντοβα, ενώ τα παράθυρα είναι κατασκευασμένα από γερμανικό γυαλί, υψηλής ποιότητας και 30 μπάνια. Φιλοξενεί μία από τις καλύτερες συλλογές της τέχνης στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, που αποτελείται από αγάλματα, πίνακες ζωγραφικής, έπιπλα, όπλα και πανοπλίες, χρυσό, ασήμι, κρύσταλλα, ελεφαντόδοντο, πορσελάνες, ταπετσαρίες και χαλιά, αλλά και μια εξαίσια συλλογή όπλων και πανοπλίων τεσσάρων αιώνων ιστορίας με πάνω από 4.000 κομμάτια, απο Ανατολη και Δύση ,που χρησιμοποιούνταν είτε για πόλεμο ,είτε για κυνήγι.Ακόμα στους κήπους θα βρείτε σιντριβάνια, τεφροδόχους,αγάλματα, μαρμάρινα μονοπάτια, και άλλα διακοσμητικά κομμάτια.
Εως το 1974 χρησιμοποιούνταν σαν θερινή βασιλική κατοικία, ενώ έκτοτε λειτουργεί σαν μουσείο.Ήταν το πρώτο κάστρο στην Ευρώπη με κεντρική θέρμανση και αυτο-παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια.
Τέλος το κόστος των εργασιών στο κάστρο μεταξύ του 1875 και 1914 εκτιμάται σε 16.000.000 lei ,περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ και εργάστηκαν 300-400 άτομα για την κατασκευή του.

Η ξενάγηση διαρκεί 45 λεπτα στο ισόγειο και 1,15' στο ισόγειο και τον όροφο
Εισιτήριο :Ενήλικες (στο ισόγειο)- 30 LEI και 60 LEI (ισόγειο και όροφος) και 35LEI για την λήψη φωτογραφιών με την συσκευή σας.
Η τελευταία είσοδος είναι στις 16:15.

2. Κάστρο Μπραν:
Βρίσκεται κοντά στο χωριό Μπραν, στην κεντρική Ρουμανία και κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα από το Τευτονικό Τάγμα (1212) και σήμερα αποτελεί εθνικό μνημείο της Ρουμανίας. Συχνά αναφέρεται ως το «κάστρο του Κόμη Δράκουλα», αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο Μπραμ Στόκερ αναφερόταν σε αυτό το κάστρο και η σχέση του κάστρου με τον Βλαντ Γ΄ Τσέπες, έμπνευση του μυθιστορήματος, είναι ισχνή.
Το κάστρο κατασκεύαστηκε απο ξύλο ως οχυρωμένη θέση στο Μπούτσερλαντ, στην είσοδο μίας ορεινής κοιλάδας διαμέσου της οποίας οι έμποροι ταξίδευαν για πάνω από μία χιλιετία, αλλά το 1242 καταστράφηκε από τους Μογγόλους. Η πρώτη καταγραφή του κάστρου του Μπραν έγινε από τον Λουδοβίκο Α΄ της Ουγγαρίας το 1377, δίνοντας στους Σάξονες του Μπρασόβ το δικαίωμα να φτιάξουν μια πέτρινη ακρόπολη με δικά τους έξοδα και εργασία. Χρησιμοποιήθηκε στην άμυνα έναντι στους Οθωμανούς, και στην συνέχεια ως τελωνείο ανάμεσα σε Τρανσυλβανία και Βλαχία. Το κάστρο ανήκε στους Ούγγρους βασιλείς, αλλά επειδή ο βασιλιάς Βλάντισλας Β΄ δεν πλήρωσε τα δάνεια, το κάστρο πέρασε στην κατοχή της πόλης του Μπράσοβ .
Αργότερα έγινε βασιλική κατοικία εντός του βασιλείου της Ρουμανίας και ήταν αγαπημένη οικία της βασίλισσας Μαίρη. Έπειτα η πριγκίπισσα Ιλιάνα κληρονόμησε το κάστρο και λειτούργησε ως νοσοκομείο κατά τον Β΄ΠΠ. Μετά πέρασε στην κατοχή του κομμουνιστικού καθεστώτος με την έξωση της βασιλικής οικογένειας.
Το 2009, η διοίκηση του κάστρου μεταβιβάστηκε από την κυβέρνηση στον Αρχιδούκα και τις αδελφές του και άρχισε να λειτουργεί ως το πρώτο ιδιωτικό μουσείο στη χώρα.

Βλάντ Γ΄ ( Νοέμβριος 1431 - Ιανουάριος 1477)
Ηταν ηγεμόνας της Βλαχίας( με Έμβλημά τον δράκο κρεμασμένο από σταυρό) , μέλος του οίκου των Βασάραβα, γνωστός και με το πατρώνυμό του ως Δράκουλα (μετά θάνατον Βλαντ ο Ανασκολοπιστής) , έγινε θρύλος και τροφοδότησε την πένα του Μπραμ Στόκερ ,ο οποίος δημιούργησε τον αιμοδιψή χαρακτήρα «Δράκουλα» . Ήταν τρεις φορές Βοεβόδας της Βλαχίας, κυβερνώντας κυρίως από το 1456 έως το 1462, την περίοδο της οθωμανικής κατάκτησης των Βαλκανίων. Γεννήθηκε στην πόλη Σιγκισοάρα της Τρανσυλβανίας και καταγόταν από τον ευγενή οίκο του Μπασαράμπ , θεμελιωτή του Βλαχικού κράτους, και ήταν γιος του προηγούμενου Βοεβόδα Βλαντ Β΄ Ντρακούλ και της πριγκίπισσας Τσένια. Μυήθηκε στο μυστικό Τάγμα του Δράκου στην ηλικία των 5 χρόνων (Το Τάγμα των Ιπποτών του Δράκου, ήταν η μυστική οργάνωση των Ορθόδοξων Ιπποτών που ιδρύθηκε μετά την επική μάχη του Κοσσυφοπεδίου με σκοπό να διαφυλάξει την Ορθοδοξία και μετέπειτα τον Χριστιανισμό από την τουρκική λαίλαπα). Ενώ όπως αποκαλύπτει ο Βυζαντινός ιστορικός Μιχαήλ Δούκας, ο Βλαντ εκπαιδεύτηκε από Έλληνες δασκάλους ειδικά σταλμένους από την Κωνσταντινούπολη, όπως συνέβαινε με όλα τα τέκνα των Ορθόδοξων ηγετών.
Όταν ο πατέρας του κατα την συνοδία του Σουλτάνο Μουράτ Β΄ στην εκστρατεία του στην Τρανσυλβανία, προσπάθησε να προστατέψει τον τοπικό πληθυσμό από τις λεηλασίες των επιδρομέων, προκάλεσε την καχυποψία και τελικά φυλακίστηκε στην Καλλίπολη, ο σουλτάνος απαίτησε για την απελευθέρωση του την ομηρία των γιων του Βλαντ και Ραντού . Ο νεαρός Βλαντ, δώδεκα ετών τότε, παρέμεινε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία για τεσσερα χρόνια και κατά τη διάρκεια της ομηρίας του έμαθε την τουρκική γλώσσα και απέκτησε εξαιρετική στρατιωτική εκπαίδευση.
Τα χρόνια που ήταν υπο τους Οθωμανούς, πυκνά συχνά μαστιγωνόταν επειδή ηταν αντιδραστικός, ενώ έμαθε και διάφορους τρόπους βασανιστηρίων, τους οποίους εφάρμοσε και αργότερα. Επίσης, άρχισε να νιώθει μίσος για τον μικρότερο του αδερφό Ραντου, ο οποίος τα πήγαινε καλά με τους Tούρκους, απεχθανόταν τον Μεχμετ (ο οποιος εγινε αργότερα σουλτανος) και έβλεπε σαν εχθρό τον πατέρα του που τους παρεδωσε στους Οθωμανούς.
Το γεγονός αυτό επηρέασε τη ψυχική υγεία του Βλαντ και τον ώθησε να μισήσει τους Οθωμανούς Τούρκους. Σε ηλικία 17 ετών μετά την δολοφονία του πατέρα ,απο επαναστάτες βογιάρους, και του μεγαλύτερου αδερφού του ,απο χέρια πολιτικών του αντιπάλων (τον τύφλωσαν με καυτά σίδερα τον έθαψαν ζωντανό), απελευθερώθηκε απο τους Τούρκους και ύστερα απο εισβολή του Σουλτάνου στην Βλαχία τοποθετήθηκε στο θρόνο της Βλαχίας, απλά σα μια μαριονέτα που θα μπορουσε να ελέγχει.
Τότε ο λαός του αριθμούσε περίπου 500 χιλιάδες άτομα, ενώ το κράτος της Βλαχίας βρισκόταν σε κατάσταση μαρασμού ύστερα από χρόνια πολέμου. Ο Βλαντ εναντιθέση με τα σχέδια του Σουλτάνου προώθησε το εμπόριο ,ενδυνάμωσε το στρατό, αγωνίστηκε με τους βογιάρους για τη συγκέντρωση της κρατικής εξουσίας και όπλισε τους ελεύθερους αγρότες και κάτοικους για την καταπολέμηση της εσωτερικής και εξωτερικής απειλής.
Ένα απο τα πρώτα του μελήματα ήταν να εκδικηθεί τους συνομώτες που σκότωσαν τον πατέρα του και τον αδελφό του. Έτσι, οργάνωσε ένα μεγάλο γλέντι και κάλεσε τους βογιάρους οι οποίοι ήτανε εκ των υπευθύνων, για να γιορτάσουν το Πάσχα. Οι γηραιότεροι απο αυτούς, κατέληξαν καρφωμένοι σε παλούκια, ενώ οι υπόλοιποι δούλευαν σαν σκλάβοι για να κτισουν το Κάστρο Poienari, βόρεια της πόλης Targoviste. Ελάχιστοι απ αυτούς επεζησαν.
Χρειάστηκε μία δεκαετία, για να κατατροπώσει τους εχθρούς του, αλλά το 1456 κατάφερε να κερδίσει τον θρόνο του πατέρα του και να ονομαστεί Βλαντ Γ', ηγεμόνας της Βλαχίας.
Το 1461, ο Βλαντ αρνήθηκε να δηλώσει υποτέλεια στον Οθωμανό σουλτάνο Μωάμεθ τον Πορθητή και διέσχισε τον Δούναβη ,λεηλάτώντας τα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έως την σημερινή Βουλγαρία.Βλέποντας αυτά ο Μωάμεθ Β΄ συγκέντρωσε ένα στρατό 60.000 στρατιωτών και 30.000 ατάκτων απο τους οποίους ,ο Βλαντ σε μια μόνο νύχτα με ενέδρες, σκότωσε 15.000 Τούρκους και έτσι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

"Οι «θεριστές», μαζί με τον Βλαντ Τσέπες, βγήκαν κάτω από το φως του φεγγαριού, έσπειραν τον θάνατο θερίζοντας ζωές και με την εμφάνιση του ηλίου χάθηκαν, έτσι ξαφνικά όπως εμφανίστηκαν...."

Παρόλα αυτά και με ρυθμό βασανιστικά αργό και φοβερές απώλειες, οι Οθωμανοί κατάφεραν να φτάσουν στο Ταργκοβίστε, την πρωτεύουσα της Βλαχίας. Εκεί, όμως, τους περίμενε ένα σοκαριστικό θέαμα. Ένα λιβάδι είχε «στολιστεί» απ' άκρη σ' άκρη με τα παλουκωμένα κορμιά Οθωμανών στρατιωτών....

" Ένας δάσος από παλούκια τα οποία διαπερνούσαν πτώματα Οθωμανών συμπολεμιστών τους..... Τα νεκρά κορμιά βρίσκονταν σε αποσύνθεση και το σκηνικό συμπλήρωναν τα όρνια που τρέφονταν από την σάπια σάρκα.."


Τότε ήταν που με γράμμα , στον Βασιλιά της Ουγγαρίας, είπε: «Σκοτώσαμε 23.884 Τούρκους, πέρα από αυτούς που κάψαμε μες στα σπίτια τους, ή τους Τούρκους που σκότωσαν οι στρατιώτες... Τώρα ξέρετε, Μεγαλειότατε, ότι δεν υπάρχει πια ειρήνη μεταξύ εμένα και του Σουλτάνου».
Τέλος προδόθηκε απ' τον Γενίτσαρο αδερφό του ,ο οποίος έμεινε στην θέση του Σαλτάνου για να τελειώσει το εργο του. Ο Βλαντ σημείωσε κι άλλες νίκες, αλλά προδόθηκε απ' τον ίδιο του τον στρατό. Τα στρατεύματα της Βλαχίας είχαν κουραστεί και προσχώρησαν στο αντίπαλο στρατόπεδο, υπό τη διοίκηση του Ραντού.
Ετσι συνελήφθει και φυλακίστηκε στα μπουντρούμια ενός απομονωμένου φυλακίου. Η κράτησή του διήρκησε πάνω από δέκα χρόνια. Όταν αφέθηκε ελεύθερος, κατάφερε να αρπάξει για ακόμη μία φορά τον θρόνο της Βλαχίας, τον Νοέμβριο του 1476. Δύο μήνες αργότερα, δολοφονήθηκε από τους Βογιάρους και το κεφάλι του στάλθηκε στην Κωνσταντινούπολη ως τρόπαιο.

3. Μπρασόβ:
Είναι η 7η πολυπληθέστερη πόλη στη Ρουμανία ,βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Περιβάλλεται από τα Νότια Καρπάθιακαι ανήκει στην περιοχή της Τρανσυλβανίας, γενέτειρα του εθνικού ύμνου της Ρουμανίας και τόπος διεξαγωγής του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Χρυσό Ελάφι.
Γερμανοί έποικοι, γνωστοί ως Σάξονες της Τρανσυλβανίας, έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του Μπρασόβ. Οι Γερμανοί ,οι οποίοι ασχολούντο με το εμπόριο και τη βιομηχανία, αυτοί προσκλήθηκαν από Ούγγρους βασιλιάδες για να ιδρύσουν πόλεις, να διανοίξουν ορυχεία και να καλλιεργήσουν τη γη της Τρανσυλβανίας σε διάφορα στάδια μεταξύ 1141 και 1300.
Η θέση της πόλης στο σταυροδρόμι των εμπορικών δρόμων που συνέδεαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία με τη Δυτική Ευρώπη, μαζί με ορισμένες φορολογικές απαλλαγές, επέτρεψε στους Σάξονες εμπόρους να αποκτήσουν σημαντικό πλούτο και να ασκούν ισχυρή πολιτική επιρροή. Συνέβαλαν σημαντικά στην αρχιτεκτονική άνθηση της πόλης. Οχυρώσεις γύρω από την πόλη χτίστηκαν και συνεχώς επεκτείνονταν, με αρκετές πύργους που συντηρούντο από διάφορες συντεχνίες τεχνιτών, σύμφωνα με μεσαιωνικό έθιμο. Μέρος του οχυρωματικού συνόλου ανακαινίστηκε πρόσφατα με πόρους της UNESCO και άλλα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη. Τουλάχιστον δύο είσοδοι στην πόλη, η Poarta Ecaterinei και η Poarta Șchei,σώζωνται ακόμη. Στο κέντρο της πόλης δεσπόζει το πρώην δημαρχείο και η γύρω του πλατεία, που περιλαμβάνει ένα από τα παλαιότερα κτίρια του Μπρασόβ, την Οικία Χίρσερ. Εκεί κοντά είναι και η Μαύρη Εκκλησία , που κατά κάποιους είναι η μεγαλύτερη Γοτθικού ρυθμού εκκλησία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Με την κεντρική του θέση το Μπρασόβ αποτελεί κατάλληλη θέση για την εξερεύνηση της Ρουμανίας και οι αποστάσεις προς αρκετούς τουριστικούς προορισμούς (μεταξύ αυτών οι ακτές της Μαύρης Θάλασσας, τα μοναστήρια στη βόρεια Μολδαβία και οι ξύλινες εκκλησίες του Μαραμούρες) είναι παρόμοιες. Είναι επίσης η μεγαλύτερη πόλη σε μια περιοχή ορεινών θερέτρων. Η παλιά πόλη είναι πολύ καλά διατηρημένη και μπορεί να φανεί καλύτερα παίρνοντας το τελεφερίκ προς την κορυφή του βουνού Tάμπα.
Οι θερμοκρασίες από το Μάιο ως το Σεπτέμβριο κυμαίνονται γύρω στους 23 °C. επωφελείται από μια χειμερινή τουριστική σεζόν επικεντρώνεται σε χειμερινά σπορ και άλλες δραστηριότητες. Το Μπρασόβ επωφελείται από τη χειμερινή τουριστική σεζόν που επικεντρώνεται σε χειμερινά σπορ και άλλες δραστηριότητες. Η Ποϊάνα Μπρασόβ είναι το δημοφιλέστερο Ρουμανικό χιονοδρομικό κέντρο και σημαντικό τουριστικό κέντρο που προτιμάται από πολλούς τουρίστες από άλλα Ευρωπαϊκά κράτη.

4. Poiana Braşov: Είναι ενα από τα πιο δημοφιλή ρουμανικά χιονοδρομικά κέντρα και σημαντικό τουριστικό κέντρο που προτιμούν πολλοί τουρίστες όχι μόνο από τη Ρουμανία, αλλά και από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη και περιβάλλεται από τέσσερα βουνά, το Postăvaru (1.799 μ.), το Piatra Craiului (2.238 μ.), το Bucegi (2.505 μ.) Και το Piatra Mare (1.848 μ.). Διαθέτει περιοχή σκι 80 εκταρίων και μήκος πλαγιών 23,9 χλμ., ενώ οι περισσότερες πλαγιές έχουν τώρα εγκατεστημένα κανόνια χιονιού.Βρίσκεται σε περίπου 1.020 μέτρα κοντά στην πόλη Braşov και είναι εύκολα προσβάσιμος οδικώς. Υπάρχουν τακτικά λεωφορεία που εκτελούν δρομολόγιο μεταξύ Braşov και Poiana Braşov (γραμμές 20 και 100), αλλα και μίνι λεωφορεία για που μεταφέρουν τους επισκέπτες από τα ξενοδοχεία στη βάση των χιονοδρομικών πίστων από όπου μπορούν να κάνουν πεζοπορία ή να πάρουν ένα τελεφερίκ . Η μέση θερμοκρασία το χειμώνα είναι -4 ° C. και υπάρχει χιόνι περίπου 50-60 εκ. που διαρκεί από τα μέσα Νοεμβρίου έως τα μέσα Μαρτίου, για περίπου 120 μέρες το χρόνο. Ωστόσο, μπορεί να αναμένουν χιονοπτώσεις από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η περιοχή φιλοξενεί πολλά ξενοδοχεία και εστιατόρια, τα περισσότερα από τα οποία φιλοξενούν ξένους τουρίστες καθώς και ένα πολύ δημοφιλές νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, το Capra Neagra, με Μείγμα Europop και dance μουσικής.

5. Sinaia: Βρίσκεται 48 χιλιόμετρα νότια του Braşov, σε ορεινή περιοχή στην κοιλάδα του ποταμού Prahova και έχει υψόμετρο που κυμαίνεται από 767 έως 860 μέτρα .Πήρε το όνομά της από τη Μονή Σινάγια του 1695, γύρω από την οποία χτίστηκε, η οποία με την σειρά της πήρε το όνομά της από το Βιβλικό Όρος Σινά και είναι ένας δημοφιλής προορισμός για πεζοπορία και χειμερινά σπορ, ειδικά για σκι κατάβασης . Μεταξύ των τουριστικών αξιοθέατων, τα πιο σημαντικά είναι το κάστρο Peleş (καλοκαιρινό σπίτι του βασιλιάς Carol I της Ρουμανίας , κοντά στην πόλη τέλη του 19ου αιώνα) , το κάστρο Pelişor, η μονή Sinaia, το καζίνο Sinaia, ο σιδηροδρομικός σταθμός Sinaia και ο λόφος Franz Joseph και Saint Anne Cliffs. Ακόμα εκεί ήταν η θερινή κατοικία του ρουμάνου συνθέτη George Enescu, ο οποίος έμεινε στη βίλα Luminiş.Υπάρχουν επίσης κάποιες ιαματικές πηγές στην κοιλάδα Câinelui που έχουν μεταλλικό νερό σίδηρο-θειικό και περιέχουν και άλλα διαλυτά μέταλλα.Τέλος Το κάμπινγκ τουριστών επιτρέπεται μόνο σε καθορισμένους χώρους, σύμφωνα με τα απαραίτητα και υποχρεωτικά πρότυπα προστασίας.

6. Balea Ice Hotel: Βρίσκεται στα Καρπάθια Όρη, στις κορυφές Faragas ,6.700 πόδια πάνω από τη στάθμη της θάλασσας.Κατα την διάρκεια την λειτουργίας του ο μόνος τρόπος για να το επισκεφτείται είναι μέσω τελεφερίκ απο το Balea Cascada. Κάθε χειμώνα, όταν η λίμνη Balea παγώνει, το ξενοδοχείο αυτό ξαναχτίζεται χρησιμοποιώντας «τούβλα» από πάγο από την λίμνη και ετσι κάθε χρόνο αυτό το μοναδικό ξενοδοχείο έχει ένα νέο ντιζάιν. Διαθέτει 15 όμορφα φωτισμένα υπνοδωμάτια που είναι λαξευμένα από πάγο, όλα διαφορετικά μεταξύ τους, με σκαλισμένα τζάκια ή περίπλοκα αγάλματα και εντυπωσιακά γλυπτά.Ενώ για τους πιο ψαγμένους υπάρχει η δυνατότητα διαμονής σε ιδιωτικό ιγκλού( υπάρχουν 3) ,μεγαλύτερο από τα τυπικά δωμάτια πάγου και μακριά από το κεντρικό ξενοδοχείο.Όλα τα δωμάτια έχουν κρεβάτια απο πάγο με άνετο στρώμα,σεντόνια και γούνινασκεπάσματα ενώ οι επισκέπτες λαμβάνουν επίσης υπνόσακους για τη νύχτα.Ακόμα στο ξενοδοχείο αυτο στεγάζεται το πρώτο και μοναδικό εστιατόριο πάγου στον κόσμο όπου όλα τα γεύματα σερβίρονται σε τραπέζια και πιάτα απο πάγο ,ενώ οι επισκέπτες κάθονται σε καρέκλες πάγου. Επίσης θα βρείτε μπαρ ,χιονοδρομικό και παγοδρόμιο, ενώ μπορείτε να διασκεδάσετε με snow mobile και ice skating .Τέλος δίπλα στο ξενοδοχείο υπάρχει και μια εκκλησία απο πάγου, στην οποία γίνονται τελετές όπως βάφτιση ή γάμος για τους επισκέπτες που θέλουν να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία.

© 2017 Το ταξιδιωτικό blog travelSIF Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε